| 2022. november. 30. | 2 perc olvasás

Elkészült a soproni vasútállomás felújítása

Megszépült külső, világító vasútállomás felirat, újra látogatható emeleti terasz, kibővített vendéglátóhely, óriás LED-fal – elkészült a teljes egészében megújult és részben átalakított soproni vasútállomás. A külső-belső felújításnak köszönhetően mostantól modern, 21. századi körülmények várják az utasokat Sopronban.

A GYSEV Zrt. már a korábbi években megkezdte a komplett épületfelújítást: kialakították a Kormányablakot, szolgáltatóházat, az utascentrumot és az állomás óratornya is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott.

A 2022 márciusában kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak optimálisabb kihasználása volt.

Az elmúlt mintegy fél évben alábbi fontosabb munkálatokat végezték el a szakemberek:

  • Az épületre kívül kerámiaburkolat került, a külső burkolatot több helyen zöld-sárga minta díszíti.
  • Az épület külső homlokzatára világító „Vasútállomás” (Raliway station) felirat került.
  • Az érintett épületrészekben kicserélték a nyílászárókat; új burkolatokat, álmennyezeteket, tetőszigetelést helyeztek el a szakemberek.
  • Az állomást ellátó vendéglátó egységet, az eXpresszót teljes egészében elbontották, helyette egy tágas fogyasztótérrel rendelkező vendéglátóhelyet építettek.
  • Az Állomás utcai emeleti terasz ismét látogatható az utazóközönség számára, mivel az építkezés során összekötötték a belső galériákat.
  • Látványos eleme az átalakításnak, hogy egy 9x1,5 méter felületű LED falat helyeztek el a váróterem keleti oldalán.
  • A váróterem teljes területén új járólapot kapott, amelyen vezetősávok biztosítják az akadálymentes közlekedést.
  • Az aluljáróban helyet kapott a korábban a külső homlokzaton látható rézből készült gőzmozdony dombormű.
  • Az állomáson új tűzszakaszhatárokat alakítottak ki, ezzel jelentősen nőtt az épület tűzbiztonsága.

Az átadási ünnepségen részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben Magyarország hatalmas utat tett meg mind közúti, mind kötöttpályás közlekedésben. - A GYSEV Zrt fejlesztései  évről évre egyre magasabb szintű szolgáltatásokat biztosítanak az utasközösségnek. Ezzel a 870 millió forintból megvalósított állomásfelújítással az utasok 21. századi minőséget kapnak - tette hozzá. 

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián köszöntőjében kiemelte, hogy az idén 150 éves GYSEV Zrt-vel a város kiváló kapcsolatot ápol - A GYSEV Zrt. fejlesztési elképzelései -úgy a múltban, mint a jelenben és jövőben - illeszkednek a város fejlesztési elképzeléseihez, és partnerként tekintünk egymásra. Ennek egy újabb ékes példája, hogy megújult a vasútállomás fogadóépülete. Örömmel tölt el minket, hogy az 1976-ban épített állomás új ruhába öltözhetett, hiszen tudjuk, hogy aki vasúton érkezik Sopronba, az itt kapja az első benyomását, ezért sem mellékes, hogy milyen érzésekkel érkezik valaki ide. Én úgy hiszem, hogy ez a város kapuja, és a nyugat kapujában lévő Sopronnak elengedhetetlen, hogy megfelelő legyen a városkapuja - tette hozzá a polgármester. 

fotó: Griechisch Tamás

A GYSEV Zrt. székhelye, Sopron vasútállomásának utascsarnoka a komplett felújítási munkálatoknak köszönhetően a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalon szolgálja az utazóközönséget. Komoly átalakításról beszélünk, amely az elmúlt hónapokban az utazóknak kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járt, köszönjük a türelmet! A munka mostanra lezárult és büszkén mondhatom, hogy 2020 és 2022 között Fertőszentmiklós, Kapuvár, Répcelak és Porpác után Sopronban is megújult, megszépült állomásépületet avathatunk” – mondta el az átadáson Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

fotó: Griechisch Tamás

Az állomásépület most lezárt felújítási munkálatai nem tartalmazták a vágányhálózat átépítését, valamint a peronok átalakítását. Ezek a munkálatok jelenleg tervezési fázisban vannak. A teljes akadálymentesítés, liftek kialakításával, a következő fejlesztés megvalósulása során érhető el.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek