| 2022. február. 10. | 1 perc olvasás

Elkészült a Szent Korona installáció

Elnyerte végső formáját a Szent Korona installáció a Várkerületen. Az öt méter magas, korona formájú installációban láthatjuk a megkoronázott királyok névsorát, portréit és a hungarikumokat.

A szerkezet kiállítóteremként szolgál, hogy minél több látogató megismerje a korona magyar történelemben elfoglalt helyét, szakrális funkcióját. Az installációt sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Szakács Zoltán, a Rotary Club Sopron Pannónia elnöke büszke arra, hogy Sopronban is megjelenhet a Szent Korona ebben a formában.

„Elekes Gyula ajánlotta fel a magyarországi Rotarynak, hogy szeretné népszerűsíteni az installációt. A helyi Rotary elnökeként fontosnak tartottam, hogy Sopronba is eljusson a korona, így a tagokkal, és városvezetéssel egyeztetve a Várkerületre is kikerült.

Két fontos része van az installációnak, az egyik maga a korona, amely az eredetinek a felnagyított mása, illetve az alsó, palást rész, ahol számos információ, és érdekesség olvasható. Szerepelnek a koronázási helyszínek is, illetve az is, hogy hol őrizték a Szent Koronát – tette hozzá az elnök.

Információs felületén a korona általános története olvasható. A nem mindennapi vándorkiállítás számos településen vendégeskedett már.

Barcza Attila az eseményen elmondta: a Szent Korona járt már Sopronban, Mátyás király idejében is, aki az akkori éves GDP 20%-ért, 80 ezer magyar forinttért vásárolta vissza, ezzel hitelessé téve megkoronázását Európa szerte. „Nagy öröm az, hogy a Rotary Club Sopron Pannónia kezdeményezésére egy installációt köszönthetünk itt, a Várkerületen, a Mária-szobornál. Városunk gazdag kulturális értékekben, büszkék lehetünk arra, hogy Sopron egy koronázó város, és jelentős történelmi események kötődnek a Hűség Városához – hangsúlyozta Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

 Az installáció egészen március 5-ig megtekinthető.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek