| 2017. szeptember. 15. | 1 perc olvasás

Lezárult az Aqua Burgenland-Sopron projekt első szakasza (galéria)

Pénteken a burgenlandi Neudörfl vízművének átadásával lezárult az osztrák-magyar Aqua Burgenland-Sopron projekt első fázisa.

Az épülő vízmű- és vízvezetékrendszer a szomszédos osztrák tartomány vízbázisait köti majd össze a soproni járáson keresztül, amelynek első üteme most zárult le. Az Aqua Burgenland-Sopron beruházás első fázisa 2014 óta készült, amely eddig 15 millió euróba került.

Az osztrák-magyar határon átnyúló projekt első fázisaként a Neudörflben található vízművet újították fel, valamint elkészült a Magyarország felé vezető új vízvezeték első 23 kilométere is. Az új szállítóvezeték lefektetése mellett, mely lényeges kapacitásnövelést és felújítást tett így lehetővé, a neudörfl-i szivattyútelep gépészeti és elektromos berendezéseinek átépítésére, valamint a mattersburgi és rohrbach-i magastározók korszerűsítésére is sor került. A projekt kiemelt jelentőségét is jelzi, hogy az, a két országban száznál is több település ivóvízellátását oldja majd meg, amennyiben a teljes projekt lezárul majd.

A hivatalos átadóünnepség elején a most elkészült szakasz kivitelezési folyamatait mutatták be a meghívott vendégeknek egy kisfilm segítségével, majd sor került a köszöntőkre. 

Ünnepi köszöntőt illetve a beruházással kapcsolatos információkat osztott meg a jelenlévőkkel Gerhard Zapfl, Nickelsdorf polgármestere, Dr. Helmut Herlicska projektvezető, Johann Tschürtz, Burgenland tartomány helyettes kormányzója, Dr. Fodor Tamás, Sopron MJV. polgármestere valamint Hans Niessl, Burgenland tartomány kormányzója. 

 


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a projekt azért is fontos városunk számára, mert a csúcsfogyasztások idején Sopron és környékének növekvő igényeit is ki tudja majd elégíteni a jövőben. A rendszer alpesi irányból is tud majd vizet biztosítani térségünknek, és egy közös elszámolási rendszerben működhet majd. Ez egy fontos és jó megoldás, ami Sopron számára is előnyös. 

Az ünnepélyes eseményen részt vettek a projekt megvalósításában aktívan résztvevő személyek és munkatársak (a szövetségi és tartományi közigazgatás illetékes képviselői, a Soproni Vízmű, a WLVB NB, WV MB) és cégek valamint tervező hivatalok képviselői is. 

Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők megismerkedhettek a neudörfl víziteleppel, majd jelképesen megnyitották az új vezetékszakaszt a főtolózárnál.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek