Elkészült az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakasza

Történelmi pillanat volt december 16. délelőtt, amikor megindulhatott a forgalom az M85-ös út Sopron - Csorna közötti szakaszán. A beruházással városunk is bekapcsolódott az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

Az M85 autóút Csorna-nyugat – Sopron-kelet közötti szakasza 51 km hosszon 2x2 sávos autóútként épült középen fizikai elválasztással (szalagkorlát), leállósáv nélkül, 24,60 m koronaszélességgel és 2,50 m stabilizált padkával. A tervezési sebesség 110 km/h. A szakaszon létesült 5 különszintű csomópont (Kapuvár, Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Nagycenk, Sopron-kelet), és teljes értékű csomóponttá került átépítésre a Csorna-nyugat csomópont. A beruházás részeként megépült 21 felüljáró, 19 aluljáró (melyből 2 db az autóutat és a GYSEV vasútvonalat is keresztező vadátjáró), valamint 15 közúti és vasúti keretműtárgy, de beépítették a 15. sz. GYSEV vasútvonalon az autóút fölé egy acélszerkezetű vasúti hidat is.  Az új gyorsforgalmi útszakasz az e-matrica rendszerben 2020. december 31-ig díjmentesen használható.

Az átadás alkalmából dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: az 1921. december 14-i népszavazást követően városunk megkapta a Leghűségesebb város címet. Ez a történelmi esemény a következő száz évünket is meghatározta. Szintén történelmi pillanat, hogy Sopron bekapcsolódik a hazai gyorsforgalmi úthálózatba. Ez az út a fejlődést jelképezi, mely új szintre emeli Sopront a hazai városok között. A soproniak számára gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz a közlekedés, emellett pedig komoly gazdasági lehetőségeket is biztosít a régiónak. Köszönet a soproni emberek szorgalmának, akik megérdemlik ezt az utat, a kormánynak és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez az óriási beruházás megvalósulhasson!


Fotó: Rostás János/DS Konzorcium

"Az itt élők számára régi álom válik azzal valóra, hogy december 16-án átadtuk az utat és megindulhatott a forgalom. Köszönet Magyarország Kormányának, a 200 milliárd forintos támogatásért, és mindenki munkájáért, hogy ez az 51 kilométeres szakasz elkészülhetett."  - emelte ki a beruházás kapcsán Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


Fotó: Rostás János/DS Konzorcium
A forgalom elindulása előtt megtekintette a beruházást Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián polgármester, Gyopáros Alpár kormánybiztossal és a kivitelező cég szakembereivel.
A forgalom elindulása előtt megtekintette a beruházást Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián polgármester, Gyopáros Alpár kormánybiztossal és a kivitelező cég szakembereivel.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek