| 2021. május. 18. | 2 perc olvasás

Elkészült az új látogatóterasz a fűtőházban, és átadták a felújított Dmot motorkocsit

Két új látványossággal várja a látogatókat az idei szezontól a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút: átadták a teljes felújításon átesett Dmot motorkocsit, emellett a kisvasút Fertőboz állomásánál elkészült a mozdonyműhelyben kialakított látogatóterasz.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton 2019-re készült el a vasúti pálya és a járműpark rekonstrukciója. Az idei szezontól újabb két látványossággal bővült a kisvasút kínálata: forgalomba áll a teljes felújításon átesett Dmot motorkocsi, a fertőbozi fűtőházban pedig látogatóteraszról lehet testközelből megnézni a múzeumvasúti járműveket.

A Dmot motorkocsit 1940-ben gyártották a Ganz budapesti gyárában. A nagycenki kisvasúthoz a Kecskeméti Gazdasági Vasúttól került a jármű, amelynek felújítása 2019-ben kezdődött: a motorkocsit teljesen szétbontották, majd komplett restauráláson esett át. A felújítás során új 4 hengeres, EURO 6-os dízelmotort, automata váltót, illetve teljesen modern, PLC vezérlést kapott. A motoron és a sebességváltón kívül a jármű minden elemének felújítását a GYSEV Zrt. szakemberei végezték.


fotó: Griechisch Tamás

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút rekonstrukciójának egyik fontos eleme volt a Fertőboz állomáson található kisvasúti fűtőház felújítása, valamint egy látogatóterasz kialakítása az épületben.

Az elmúlt időszakban megújultak a fűtőház szerkezeti elemei, lecserélték a teljes tetőhéjazatot, új burkolat készült, valamint kívül-belül újravakolták és festették a falfelületeket – miközben az épület jellegét megőrizték.

A fűtőház padlószintje felett 3 m magasságban egy 25 m2 területű, acél szerkezetű galéria készült, amelyet a fűtőház hátsó homlokzatához illesztett lépcsőházon keresztül lehet megközelíteni. Mind a galériát, mind a lépcsőket rácsos járófelülettel alakították ki, így a járműveket a lehető legközelebbről vehetik szemügyre a látogatók. 


fotó: Griechisch Tamás

„A vasút fennmaradásához és megerősödéséhez elengedhetetlen, hogy vonzó arcát mutassa lehetséges utasainak. További térnyeréséhez az kell, hogy megbízható szolgáltatást nyújtson a bérleteseknek a hétköznapokban, és színes kínálattal győzzön meg minél több jegyvásárlót a hétvégéken, a nyári hónapokban. A GYSEV és a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút a magyar vasút gazdag hagyatékát időtálló módon bemutatva még több hívet szerezhet a vonatközlekedés ügyének. A kisvasutak nélkülözhetetlen hírvivői annak a meggyőződésünknek, hogy a tiszta, energiatakarékos nagyvasút a jövő közlekedési eszköze” – mondta az átadási ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.


fotó: Griechisch Tamás

„2019 hatalmas mérföldkő volt a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút életében, hiszen addigra elkészültünk a teljes felújítással. Akkor is büszke voltam arra, hogy a munkálatok nagy részét saját kollégáink végezték el, és most is szeretném kihangsúlyozni, hogy a Dmot motorkocsi felújításában és a látogatóterasz kialakításában is nagyon komoly részt vállaltak munkatársaink. Két olyan kuriózumról van szó, amely reményeim szerint még népszerűbbé teszi a nagycenki kisvasutat” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút most szombattól, május 22-től október 24-ig fogad látogatókat hétvégenként.

Képek: Griechisch Tamás 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek