| 2022. március. 10. | 3 perc olvasás

Elkészült Sopron és Harka között a kerékpározásra kijelölt útvonal

Átadták a Sopron és Harka településeket összekötő kerékpározásra kijelölt, 4,3 kilométer hosszú erdei-mezei útvonalat. Az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” elnevezésű projekt részeként több új turisztikai fejlesztés is megvalósult a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálásában. A régóta várt kerékpáros útvonal révén jó minőségű úton, biztonságosan lehet eljutni Harkára, illetve a határon át egészen az ausztriai Sopronnyékre. Az átadón részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, Duschanek Péter, Harka polgármestere, Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója, Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója.

A Sopron és Harka közötti kerékpározásra kijelölt útvonal kialakítása azért vált szükségessé, mert a két település között korábban nem létesült kijelölt kerékpárút. A Harkán, illetve Sopronban élők közös igénye volt az, hogy a két települést összekötő, jó minőségű, kerékpározásra alkalmas út létesüljön. A Sopron-Harka közötti 8645-ös jelű közút jelentős gépjárműforgalmat bonyolít, emiatt a kerékpárosok biztonságos közlekedése ezen a szakaszon nem volt megoldott. A Sopront és Harkát összekötő erdei (Lőtéri) úton, illetve a mezőn található kijárt nyomvonalakon keresztül ugyanakkor korábban is jelentős kerékpáros forgalom haladt keresztül.

 

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta:

„Ez egy közel 500 millió forintos aktív ökoturisztikai csomagnak a legújabb projektje. A cél az volt, hogy Sopront biztonságos kerékpárút kösse össze Harkával. Ez egy olyan kerékpárút, amely erdészeti utakat, illetve földutakat is igénybe vesz. Nagyon fontos természetvédelmi előírásoknak kellett megfelelnünk a földút létesítése során. Számunkra kimondottan fontos az, hogy együttműködhetünk a Tanulmányi Erdőgazdasággal és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal. A magyar államnak az a stratégiája, hogy aktív turizmust kell hozni a térségbe, de úgy, hogy ezeket az infrastruktúrákat ne csak a turisták, hanem a helybeliek is tudják használni.”

Foto: Griechisch Tamás

Az útvonal kijelölése és burkolatának megtervezése aTanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósága szakembereinek bevonásával történt, tekintve, hogy a nyomvonal Natura 2000 területeket érint. A Lővér kemping területétől induló nyomvonal részben egy meglévő erdészeti úton, részben egy mezőn halad egészen Harkáig, ahol a Nyéki utcán keresztül csatlakozik a Harka-Sopronnyék (Neckermarkt) határátkelési ponthoz vezető úthoz.

Dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta:

„Nagyon fontos partnerként vett részt ebben a projektben a TAEG. Ez egy nagyon fontos útvonal. Amellett, hogy a kerékpárosok használhatják, az erdészeti funkciót is meg kellett tartani. Ezért vállaltuk ennek az útnak a karbantartását. Azért, hogy hosszú távon meg tudja tartani a most átadott út a jelenlegi állapotát, sorompókat helyeztünk ki, hogy az autós forgalom elől elzárjuk, ugyanakkor a biciklisek és gyalogosok szabadon használhassák.”

Foto: Griechisch Tamás

A kerékpározásra kijelölt nyomvonal mezei szakasza érzékeny, természetvédelmi oltalom alatt álló gyepterületen vezet keresztül. Ennek megóvása érdekében a Fertő-Hanság Nemzeti Park előírásai alapján az érintett szakaszokon megtiltották a gépjárműforgalmat. A mezei szakasz végpontjain autók behajtását tiltó táblákat helyeztek ki. Abban az esetben, ha a tiltó táblák ellenére mégis behajtanak autóval, a védett gyepterület védelmében több helyen is az útvonal mellett lévő akadályokba ütköznek. A természetvédelmi előírások alapján a mezei szakaszon a Soproni-hegység alapkőzetét alkotó, gneiszaprítékot használtak fel az út kialakítására.

Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója kiemelte:

„Ez a kerékpárút egy természetvédelmi terület, ennek megfelelően az előkészítés során voltak vitáink a kivitelezővel és a beruházóval azzal kapcsolatban, hogy merre menjen maga a nyomvonal, milyen anyaggal legyen lefedve, hogy legyen elzárva azoktól, akik nem rendeltetésszerűen használják. Mi a természetvédelmi területeken sosem támogatjuk azt aszfaltot, illetve a nem természetes anyagokat. Viszont ennek a kerékpárútnak a kialakítása azért jó, mert ha bármi történne, teljes mértékben visszaállítható a terület. A másik szempont, hogy a kövek nem optikai megvezetést szolgálnak, hanem azt, hogy akik nem jó céllal járnak erre, azok ne tudjanak kimenni a rétre.”

Foto: Griechisch Tamás

Az EuroVelo hálózat magyarországi koordinátoraival történt egyeztetés után módosult az EuroVelo 13 túraútvonal Sopron - Harka közötti szakasza. A jövőben a most elkészült és átadott megújult útvonalon halad a nemzetközi kerékpáros túraútvonalnak ez a része. Az erre vonatkozó útbaigazító táblák kihelyezése hamarosan megtörténik.

A Natura 2000 oltalma alatt álló védett gyepterület természeti értékeinek megóvása érdekében az útvonalon közlekedőknek a kerékpározásra kijelölt útvonalról letérni vagy a gyepterületet bármilyen módon igénybe venni, hulladékot hátrahagyniuk szigorúan tilos.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: kerékpár

Legnépszerűbb cikkek