| 2021. január. 13. | 2 perc olvasás

Elkezdődnek a munkálatok a Fertő parton

Közösségi terek egész sora és a térség természetvédelmi értékeinek bemutatóhelye lesz a Fertő Part – erről is beszélt Kárpáti Béla, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Hét témája című műsorunkban. A munkagépek folyamatosan érkeznek a fejlesztési területre, elsőként a mélyépítési és kotrási munkálatok kezdődnek a parton. A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés több mint 30 milliárd forintból készül el, többek között új strand, ökopark és vitorlás utánpótlás központ is épül.

A Fertő Part beruházás munkaterületére folyamatosan érkeznek a munkagépek. Korábban az előkészítő munkák során több, mint 100 tonna illegális hulladéktól szabadították meg a fejlesztési területet. A Fertő Part beruházásért felelős Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Az első ütem hamarosan kezdetét veszi, amelynek az a célja, hogy minden mélyépítési munkát elvégezzünk. Ez azt jelenti, hogy csatornarendszert építünk, új elkerülőcsatornát kap a terület, közművet és partfalat kell kiépítenünk, valamint kikötőmedreket is kell létrehozni. Iszaptározókat és szikkasztókat is kell építeni, ez nagyságrendileg 15 hónapot vesz igénybe.

A fejlesztő cég vezetője hangsúlyozta: a beruházás tervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy minél több közösségi funkció kapjon helyet. Megépül egy korszerű, új strand, egy hatalmas zöld felületet képző, 12 hektáron elterülő ökopark és hozzá kapcsolódó látogatóközpont, amely a természeti értékeket mutatja majd be. A nagy múltú vitorlás egyesület is az eredményeihez méltó kikötőt és bázist kap majd.

 A műsorban elhangzott: A megkezdődő munkálatok miatt növekedhet a  tehergépjármű forgalom a térségben. A természetvédelmi és környezetvédelmi hatóságokkal és a Fertő – Hanság Nemzeti Parkkal olyan organizációs útvonalat kerültek meghatározásra, amely kikerüli Sopron Megyei Jogú Várost és Fertőrákos belterületét. A fejlesztés központi célkitűzése, hogy minél több közösségi használatú, élményt kínáló elem kerüljön a területre. A beruházás szempontjából kiemelt figyelmet kap a természeti környezet megóvása.

Kárpáti Béla a cölöpházakkal kapcsolatban leszögezte, hogy ezek már nem közösségi célokat szolgálnak, és nem képeznek épített világörökségi értéket.
A vezérigazgató hozzátette: „Az építmények nem felelnek meg a hatályos környezetvédelmi és katasztrófavédelmi előírásoknak, ez sajnos tapasztalható volt a 2017-es tűzvész kapcsán is. Továbbá tudni kell azt is, hogy a cölöpházak állami területen lévő bérlemények amelyeket állami cégek béreltek és létrehozták ezeket a közösségi területeket. Majd ezeket a bérleti szerződéseket vették meg a jelenlegi magán tulajdonosok. " Kárpáti Béla kiemelte, hogy állami pénzt nem lehet magánnyaralók korszerűsítésére felhasználni, ezért fel kellett mondani ezeket a bérleti szerződéseket. 

A beruházást végző cég igazgatója hozzátette: a szerződésekkel kapcsolatban is számos téves információ terjed, amelyek teljességgel alaptalanok mint például az örök bérlet, illetve hogy nem felmondhatóak ezek a dokumentumok.

„Ezek rövid határidővel felmondható, határozatlan idejű szerződések, amelyek tisztázzák annak a felmondási következményeit, illetve bérleti jogviszonyait. Amikor a bérlők ezeket a bérleti jogokat megvásárolták a korábbi állami cégektől, vagy ilyen szerződést létesítettek pontosan tudták, hogy mit írnak alá."

 A műsorban továbbá elhangzott: mivel a Fertő tavi Víztelep teljes egészében munkaterületté vált, ezért oda most csak a kivitelezést végzők mehetnek be, látogatók nem. Azok, akiknek bérleményük van a parton, bemehetnek – kizárólag az építményükhöz - a munkavédelmi előírásoknak megfelelően.

A fejlesztés már elkezdődött, a mélyépítési, kotrási és közműépítési munkálatok várhatóan bő egy évet vesznek igénybe, utána kezdődhet a létesítmények kialakítása.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg.

Legnépszerűbb cikkek