| 2020. július. 29. | 1 perc olvasás

Elkezdődött a hullócsillag szezon

Két meteorraj érkezésével elkezdődött a hullócsillag szezon, így aki a következő éjjeleken az eget kémleli, nem mindennapi látványban részesülhet.

Az előttünk álló éjjelek alkalmával két meteorraj is tiszteletét teszi az égbolton. Az Alfa Capricornidák maximuma kedden volt, a Delta Aquaridáké pedig szerdán és csütörtökön lesz. Bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, lassú mozgásuk miatt szebb látványt nyújtanak, és könnyebb elcsípni őket, mint a gyorsabb mozgású meteorrajok tagjait. Főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett a fényes meteorok, tűzgömbök magas aránya is örömet jelenthet. A meteorrajok maximumának elmulasztása esetén is lehet velük találkozni augusztusban az égbolton, de a kémleléshez érdemes magasabb fekvésű és alacsonyabb fényszennyezésű helyet választani.

A nyár legnagyobb csillaghullását produkáló Perseidák meteorrajnak ugyan csak augusztus 12-én várható a maximuma, egy-egy példányt már július végén is elcsíphetnek a szerencsésebbek.

A legjobb megfigyelési időszak a hajnali órákban ígérkezik, mivel hajnaltájt emelkedik a horizont fölé a rajok radiánsa, vagyis a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja.

 

Borítókép forrása: internet

Legnépszerűbb cikkek