| 2019. március. 19. | 2 perc olvasás

Elkezdődött a kullancsszezon – így védekezhet a parazita ellen

Tavasszal egyre aktívabbá válnak a kullancsok, hiszen kedvez nekik a folyamatosan melegedő hőmérséklet. A szakemberek szerint a legfontosabb a megfelelő öltözet, és a túrázás utáni önvizsgálat, de a védőoltást is érdemes alkalmazni.

- A közhiedelemmel ellentétben a kullancs télen is aktív. Ez különösen igaz akkor, ha az évszak olyan enyhe, mint az utóbbi években – szögezte le Dr. Takács Viktor, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője, aki egy természetjáró foglalkozás keretében beszélt a parazitákról. - Így már januárban és februárban is találkozhatunk a kullancsokkal, igazán aktívvá pedig a tavaszi felmelegedés során válnak – fűzte hozzá.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról pottyannak ránk...
A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról pottyannak ránk...
... hanem az aljnövényzetről csimpaszkodnak a ruhánkba.
... hanem az aljnövényzetről csimpaszkodnak a ruhánkba.

A szakértő kiemelte: a paraziták elleni védekezés egyik kulcseleme a megfelelő öltözködés. - Zárt ruhában járjuk az erdőt – emelte ki. - Nem kell, hogy az öltözékünk hermetikusan fedje a testünket, de figyeljünk arra, hogy az ingünk legyen betűrve a nadrágunkba, ami a bokánkig érjen. A világos színű ruhák előnyösek, ugyanis az azokra felkapaszkodó kullancsokat már a természetben könnyedén észrevehetjük – fejtette ki.

Dr. Takács Viktor elmondta az óvodásoknak: a kullancsok nem a fákról pottyannak ránk, hanem az aljnövényzetről kapaszkodnak a ruhánkra. - Ha egy olyan helyre merészkedünk, ahol sűrűbb, és magasabb az aljnövényzet, akkor a paraziták magasabban, a deréktájunknál is ránk tudnak csimpaszkodni – fűzte hozzá.  

Dr. Takács Viktor természetjáró foglalkozás során mesélt az óvodásoknak a kullancsokról
Dr. Takács Viktor természetjáró foglalkozás során mesélt az óvodásoknak a kullancsokról

A szakemberek hangsúlyozzák: természetjárás után elengedhetetlen az otthoni vizsgálat. Ugyanis a kullancsok több súlyos betegséget terjeszthetnek, nem csak baktériumokat, hanem vírusokat is.

- A legjobban ismert betegségek közé tartozik a kullancs által terjesztett encefalitis, vagyis agyvelőgyulladás – tudtuk meg Dr. Visi Noémi háziorvostól. - Ez magas lázzal jár és súlyos neurológiai maradványtünetekkel gyógyul. Az encefalitis ellen létezik védőoltás, amely bárkinek beadható, mellékhatása nincs, így azt javaslom a természetjáróknak, hogy mindenképpen éljenek ezzel a lehetőséggel. Érdemes már most elkezdeni a védőoltás sorozatot, ugyanis már megkezdődött a kullancsszezon. De sohasem késő, a vakcinasorozat bármikor felvehető – fejtette ki.

- A másik betegség, amivel gyakran találkoznak az orvosok, az a lyme kór – mondta Dr. Visi Noémi. - Az első jel, amit észrevehetünk a fertőzés esetén, hogy egy piros folt jelenik meg a bőrünkön. Ha ez meghaladja az öt centimétert, rögtön forduljunk szakemberhez – emelte ki.

A háziorvos hozzátette: ha kullancsot találunk magunkon, azt záros határidőn belül távolítsuk el. Erre vannak speciális eszközök, amivel gyorsan, az állat forgatása, rángatása nélkül el tudjuk távolítani a parazitát.  

Legnépszerűbb cikkek