| 2020. március. 4. | 2 perc olvasás

Elkezdődött a medvehagyma szezon Sopron környékén is

Már a Sopron környékén elterülő erdők alját is szőnyegszerűen borítja a medvehagyma. A közkedvelt növény sokakat csal ki az erdőbe – azonban mielőtt megragadnánk a fonott kosarunkat, érdemes tájékozódnunk, hogy milyen szabályokat kell a törvények betartása, vagy egészségünk megőrzése jegyében megfogadnunk a medvehagyma szedésével kapcsolatban!

A medvehagyma népszerűsége két tényezőnek is köszönhető: karakteres, kellemes íze miatt közkedvelt eleme a gasztronómiának – különösképpen azért, mert a hagyma alapvető eleme a magyar konyhának. Illetve, mint gyógynövény is jó hírnek örvend: beszámolók szerint jól elbánik a hólyag, a vese, a gyomor és a belek bajaival, gátolja a véralvadást, és gyógyír az idegrendszer problémáira is.

Ugyan a medvehagyma rendkívül népszerű, mégsem szabad azonnal belevetni magunkat a zöld levelek tengerébe – a medvehagyma szedése fokozott körültekintést igényel.

- Ez a jellegzetes növény a kora tavaszra jellemző, hűvös időjárást kedveli, elsősorban a félnedves talajon bukkan fel, akár szőnyegszerű mennyiségben – osztotta meg velünk Mogyorósi Sándor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park őrszolgálat vezető helyettese. - A levele szinte ugyanolyan, mint azoké a hagymáké, amelyeket otthon termesztünk a kertben, gondoljunk csak a vöröshagymára. Azonban, van még egy növény, amelyikhez nagyon hasonló a levele, és ez bizony aggasztó tény. A medvehagymát könnyű összetéveszteni a gyöngyvirággal, amely rendkívül mérgező – emelte ki.

A gyöngyvirágban található hatóanyagok rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Közepes mennyiségben fogyasztása halálhoz vezet.  

A medvehagyma addig igazán zamatos, míg a virága nem bontja a szirmait - ezért ezekben a hetekben nagyon sokan mennek ki az erdőkbe, hogy tudjanak szedni maguknak a finomságból. - Ha szeretnénk, hogy az unokáink is készíthessenek medvehagymás pogácsát, akkor annyit szedjünk a növényből, amennyire szükségünk van – javasolta Mogyorósi Sándor. - Az egy területen történő intenzív szedés ugyanis hosszú távon ritkíthatja az állományát. Ha valaki 10-15 szál medvehagymát tesz a kosarába, azért még biztosan nem szól rá senki. Azonban érdemes tudni, hogy a növény szedéséhez védett területen a törvény alapján a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Azokra a rengetegekre pedig, ahol nincs érvényben ilyen szabályozás az erdőtörvény vonatkozik. Vagyis, ha kettő kilogrammnál több medvehagymát szeretnénk szedni, akkor engedélyt kell kérnünk az adott erdő tulajdonosától – fejtette ki.

Legnépszerűbb cikkek