| 2017. szeptember. 20. | 1 perc olvasás

Elkezdődött a Progress Sopron 2017 Színházi Fesztivál!

Hat ország részvételével első alkalommal rendezik meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált szeptember 20. és 24. között.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján a város részéről Dr. Simon István alpolgármester megköszönte az alternatív színházi találkozón résztvevőknek, hogy ilyen sokan eljöttek Sopronba, ennek a több ezeréves művészetnek a megünneplésére, mely folyamatosan fejlődik, megújul köszönhetően az alternatív színházaknak is.


fotó: Griechisch Tamás

Pataki András a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a  fesztivál igazgatója megnyitójában arról beszélt, jó vendégül látni az alternatív és amatőr színjátszó csapatok hazai és nemzetközi képviselőit.  Itthon annak idején olyan nevek fémjelezték ezt a mozgalmat, mint Ruszt József, Paál István vagy épp a zsűriben helyet foglaló Katona Imre, akikből kiemelkedő rendezők, alkotók váltak. Ők is ebből a közegből indultak el, mint még sokan mások. Örül annak, hogy ez a találkozó Sopronban valósulhat meg kultúrák találkozási pontjaként a nyitottság, a sokszínűség, a színházi progresszivitás jegyében.

Sopron Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke Regős János hangsúlyozta: örül annak, hogy egy régi hagyomány folytatódhat és bejelentette, hogy a fesztivált az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak a hivatalos rendezvényévé vált.

A  találkozó programját 12 magyar és 30 külföldi produkcióból állították össze. A találkozó négy napja alatt összesen 15 előadást tekinthetnek meg a nézők, ebből kilenc szerepel a versenyben. A hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német, lengyel és Srí Lanka-i, színjátszók kaptak meghívást az eseményre. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek