Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken

Elkezdődött a magyar nemesítésű Irsai Olivér szőlő szürete a soproni borvidéken. Az illatos szőlőfajtából mind mennyiségben, mind minőségben jónak ígérkezik az idei termés. A fürtök leszedését több helyen egy speciális szüretelőgéppel végzik, így jelentősen lecsökken a munkafolyamat ideje.

Elkezdődött a szüret a Sopron melletti dűlőkben. Ezen a borvidéken, amely 1800 hektár termőterületet foglal magában, hagyományosan az Irsai Olivér szőlő szedése indítja el a szüreti szezont - mondta el Taschner Kurt István, szőlész-borász. "Az hogy egy szőlőt mikor szedünk le nagymértékben függ az évjárattól és a dűlő fekvéstől. Sopronban legkorábban az irsai Olivér itt a Fertő parton érik és legkésőbb a Kóglin, ami egy jóval kitettebb, borvidéken belül hűvösebbnek számító hely. Gyakorlatilag egy borvidéken belül egy, akár két hét érési különbség is előfordulhat."

Bár a tavalyi év nem a legideálisabb eredményeket hozta, idén viszont az elmúlt éveket tekintve átlagon felüli alapanyaggal számolhatnak a soproni borászok. A szőlő életében egy bizonyos ciklikusság figyelhető meg, így ennek köszönhető az évenkénti változatos eredmény.

A Soproni Hegyközség elnöke szerint a fehér fajták jól teljesítenek, míg a kék szőlőnél változatosabb a kép. Farkas Lajos hozzátette: "akkor jó a termés, hogyha olyan 80-90 mázsát tudunk leszedni egy hektárról. Nyilván lehet jóval több is adott esetben, de én általában ezt a mennyiséget számítom a jó minőségű szőlőnek, ahol kifejezetten magas minőségű bort tudunk belőle készíteni.Idén szerintem elfogjuk ezt érni."

Ahol még nem kezdődött meg a szüret, ott is végeztek már próbaszüretet a gazdák, és a szőlők savtartalma mindenhol jónak bizonyult. Az idei primőr borokra sem kell sokat várni, nagyjából 2 hét múlva palackba is kerülhetnek az első szállítmányok.

Legnépszerűbb cikkek