Elkezdődött az általános iskolai beiratkozás Sopronban

Április elejétől elkezdődött az általános iskolai beiratkozás a Soproni Tankerületben is. Marek János tankerület igazgató összefoglalta, mire kell figyelni a procedúra során és mi változott a jelenlegi helyzetben a korábbi évekhez képest.

Több fórumon is lehet tájékozódni arról, hogy egy iskola körzetes-e vagy sem. Ez a fogalom azt takarja, hogy egy intézmény jellemzően állami fenntartású és a meghatározott körzetben lakó gyermekeket várja termeibe. Ebbe a körbe nem számítanak bele az egyházi vagy magán fenntartású általános iskolák, a nemzetiségi iskolák, és bár állami fenntartásúak, de az egységes gyógypedagógia módszertant követő intézmények sem.

Szabad iskolaválasztási joga van a szülőknek, ők döntik el, melyik intézménybe járjon a csemetéjük. A körzetes intézményeknek kötelező felvenniük azt a gyermeket, aki a körzet szerint oda tartozik, azonban ezen túl az iskola igazgatója dönt a felvételről, saját szempontrendszer alapján.

Minden iskolára érvényes egy alaptanterv, ez alatt azt kell érteni, hogy van egy kötelező ismeretanyag, melyet mindenképpen át kell adni a tanulóknak.

Ennek az ismerete azért fontos idén, mert a beiratkozásnak két fontos szakasza van, az első április 6. és 24. között valósul meg. Ebben az időszakban lehet beiratkozni a körzettel nem rendelkező iskolákba. A második szakasz április 28-tól kezdődik, ekkor a körzetes iskolákba lehet megejteni a beiratkozásokat.

Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója
Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója
Forrás: Sopron Média fotóarchívum

„Azok az óvodások, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, tankötelessé válnak, tehát kötelező őket beíratni valamely általános iskolába. Amennyiben ennek a kötelezettségnek a szülő nem tesz eleget, szabálysértést követ el. Ez alól kivételt képez az a gyermek, aki szakértői vélemény szerint további egy év óvodai nevelést igényel” – tájékoztatott az aktuális jogszabályokról Marek János, a Soproni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.

„A korábbi években két nap állt rendelkezésre a jelentkezésre, idén a kialakult járványügyi helyzet miatt ez nem kivitelezhető, hiszen az óvintézkedéseket maximálisan igyekszünk betartani. A beiratkozásra több mód is rendelkezésre áll. Webes felületen bármikor lehet jelentkezni. Az állami fenntartású intézmények jellemzően a Kréta rendszert használják. Ezen belül kialakításra került egy modul, már tavaly is működött, igaz akkor még csak próba jelleggel. Ez idén már ténylegesen használható, április 28-tól válik élessé a program” – foglalta össze az igazgató.

A tankerület vezető kiemelte: tudják, hogy van olyan élethelyzet, olyan család, akinek az esetében nem megoldható az online beiratkozás. Ebben a helyzetben természetesen biztosítanak lehetőséget a személyes ügyintézésre, de kérik a szülőket az előzetes, telefonos időpont egyeztetésre.

Marek János felhívja a figyelmet továbbá arra is, hogy semmilyen előny nem származik a személyes beiratkozásból, ennek fényében mindenkit arra bíztat, hogy amennyiben megoldható, maradjon az online lehetőségeknél.

Legnépszerűbb cikkek