| 2019. március. 29. | 2 perc olvasás

Elkezdték a rókák vakcinázását

Március 29-én kezdődött a rókák vakcinázása, amelynek köszönhetően mára szinte teljesen visszaszorították a veszettséget. Az akció megyénket nem érinti, ugyanis itt régóta nem figyeltek meg ilyen betegségben szenvedő rókát. A szakemberek azonban fontosnak tartják, hogy az emberek ismerjék a veszettség tüneteit, és kedvenceik beoltatásával védekezzenek ellene.

A róka hazánk bizonyos területein kiemelten kezelik a vakcinázást, amely március 29-én kezdődik. - Ez a program már 1992-ben elindult – tudtuk meg Bánáti Lászlótól, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatójától. - Úgy kell elképzelni, hogy azokra a területekre, ahol a rókák élnek, a rókák számára ínycsiklandó illatú és ízű hósba rejtett vakcinákat szórnak ki kisrepülőgépekből. Az ezeket elfogyasztó rókák már védettek lesznek a veszettséggel szemben, így a veszettség már csak nagyon ritkán üti fel a fejét – fejtette ki.

Megyénkben, és a térségünkben sincs vakcinázás a veszettség hiánya miatt. A szakemberek szerint ennek ellenére fontos, hogy a lakosság is legyen elővigyázatos a többnyire halálos betegséggel kapcsolatosan. Napjainkban a rókák egyre többször merészkednek be lakott területre, amelynek fő oka, hogy könnyedén tudnak ott élelemre lelni. Az tévhit, hogy csak a veszett rókák keresik fel az emberlakta településeket. Azonban a betévedt egyedek esetében fontos figyelni a betegség tüneteit. - A rókáknál elsősorban ez abban nyilvánul meg, hogy akár nappal is láthatjuk őket, és rendkívül szelídnek látszanak – kezdte így Bánáti László. - Tehát engedik, hogy megközelítsük, esetleg meg is simogassuk őket. Azonban, hiába tűnnek jámbornak, valójában nagyon kiszámíthatatlanok, és hirtelen agresszívvá válhatnak, valamint bénulásos, görcsös tüneteket is felfedezhetünk rajtuk. Nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalunk, akkor rögvest értesítsük a hatósági állatorvost, vagy akár a területen vadászatra jogosultat – hívta fel a figyelmet.

Az igazgató azt is kiemelte: a róka vadállat, így függetlenül attól, hogy beteg, vagy egészséges, minden esetben kerüljük a kontaktust vele – ne csalogassuk és ne is etessük őket. A veszettség elleni védekezés fontos eleme a házi kedvenceink, például kutyák és macskák beoltatása. Emellett fontos figyelni, hogy melyik területeken vakcináznak, mert ott a hatósági állatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat is elrendel, azért, hogy biztosan a róka fogyaszthassa el a kidobott csalikat.  

Fotók: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek