| 2022. szeptember. 14. | 2 perc olvasás

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását!

A hipertónia az egyik legelterjedtebb betegség, a felnőtt lakosság több mint egyharmadát érinti. Ma már azonban nemcsak az idősebbek körében fordul elő, a helytelen életmód következtében egyre többször diagnosztizálják gyermek- és serdülőkorban is.

A Nemzetközi Hipertónia Társaság szeptembert a vérnyomásmérés hónapjává nyilvánította, a mozgalommal a népbetegséggé vált magas vérnyomás veszélyeire és időben történő felismerésére hívják fel a figyelmet.

A magasvérnyomás-betegség sokszor teljesen tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel (fejfájás, szédülés, tarkótáji nyomás) jár, emiatt sokáig rejtve maradhat. A tartósan magas, kezeletlen vérnyomás azonban a legfőbb hajlamosító tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek, fennállása esetén nagyobb az esélye az infarktus, az agyi érkatasztrófa és az érszűkület kialakulásának is.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat, hiszen így a hipertónia időben kiszűrhető és kezelhető

- tanácsolja dr. Bakai Judit, a Soproni Gyógyközpont II. számú Kardiológiai Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

A vérnyomásmérésnek is megvannak a szabályai: nyugalmi helyzetben, felkaron kell elvégezni, lehetőség szerint egy asztalra helyezve a kezünket. A mérést megelőző fél órában ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk és ne sportoljunk. Mérés közben ne mozogjunk és ne beszéljünk, mert ezek is befolyásolják a kapott értéket – sorolta dr. Bakai Judit.

A diagnózis felállításához azonban egyetlen magasabbnak mért vérnyomásérték nem elegendő – tette hozzá. A vérnyomás általában a nap során ingadozik, időjárási körülményektől függően is változhat, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és az eredmények rögzítése. Ez történhet vérnyomásnapló, vagy telefonokra tölthető applikáció segítségével is.

Általában a 120/80 Hgmm értéket tekintjük a legmegfelelőbbnek. Efelett emelkedett, a 140/90 Hgmm értéket meghaladva pedig már kóros vérnyomásról beszélünk.

A legújabb ajánlások szerint a 65 évesnél idősebbek esetében is az lenne az optimális, ha vérnyomásuk a kórosnak tartott érték alatt maradna – részletezte dr. Bakai Judit kardiológus főorvos.

fotó: Soproni Gyógyközpont 
Amennyiben több alkalommal is emelkedett értékeket mér valaki, keresse fel a háziorvosát! Legtöbbször egyénre szabott, gyógyszeres kezelés szükséges. Ma már számtalan kombinált készítmény létezik, amelyek egy tablettában több hatóanyagot is ötvöznek.

A hipertónia civilizációs betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett nagy szerepe van a helytelen, mozgásszegény életmódnak is. A megelőzésért sokat tehetünk rendszeres testmozgással, a túlsúly elkerülésével, az egészséges étkezéssel, az alkohol és a dohányzás mellőzésével, valamint a stressz kerülésével.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont  

Legnépszerűbb cikkek