| 2022. március. 22. | 2 perc olvasás

Élménydús programokkal várja a látogatókat a Soproni Egyetem botanikus kertje

Megérkezett a tavasz a botanikus kertekbe. A hosszabb és melegebb nappalok, a természet ébredése, a kora tavaszi virágok nyílása egyaránt látványosabbá teszik hazánk leggazdagabb kertjeit, a botanikus kerteket és arborétumokat. A koronavírus-járvány miatt a szabadtéri attrakciók, így a gyűjteményes kertek jelentősége is felértékelődött a szabadidő eltöltésében. 2021-ben a látogatói érdeklődés a korábbiaknál jelentősebb mértékben, átlagban 20 százalékkal emelkedett – hangzott el a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének tájékoztatóján, amelyen a Soproni Egyetem Botanikus Kertje is képviseltette magát.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége 2022-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, de több tagkert is jubilál. Az ELTE Füvészkert 250 éves fennállását ünnepli, 100 éves a Jeli Arborétum, a Soproni Egyetem Élőnövény-gyűjteménye és a Szegedi Füvészkert, a Vácrátóton működő Nemzeti Botanikus Kert pedig 70 éves – mondta Zsigmond Vince, a szövetség elnöke.

A Soproni Egyetem idén 100 éves jubileumát ünneplő Botanikus Kertje az évforduló kapcsán megemlékezik a kert történetéről, a természeti értékek hosszú távú megőrzéséről, de emellett a Kert jövőjére és megújítására fókuszál.

Péterfalvi Ágnes, a soproni botanikus kert vezetője elmondta: a Soproni Egyetem fenntarthatóságra összpontosító képzési és kutatási tevékenységében fontos szerepet tölt be az egyetemi kampuszt körülvevő növénygyűjtemény, amelynek megújulása az infrastrukturális fejlesztések körében kiemelt helyen szerepel. A fejlesztések mellett fontosnak tartjuk azonban a nagyközönség minél nagyobb arányú megszólítását, a kertben rejlő környezeti nevelési lehetőségek kiaknázását. Éppen ezért az idei jubileumi programsorozat első lépéseként, április 22-én a Föld napja alkalmából Önkéntes napot szervezünk a soproni középiskolás diákoknak, ahol a kert szépítése mellett ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt. Második lépésként ezt a fajta természetközeli oktatási és képzési módszert állandósítjuk a kertben és a város iskoláival együttműködve tematikus programokat és előadássorozatokat indítunk az év folyamán.

2022. március 24-én, csütörtökön 15 órai kezdettel a költészet világnapja alkalmából, " A földnek a Tavasz telefonál " címmel szabadtéri felolvasó délutánt szerveznek a Kertben, mellyel a művészet és a természet kölcsönhatására, szinergiájára hívják fel a figyelmet.

A népszerű, már hagyománnyá vált botanikus kerti tojáskeresés után a Ligneum épületében kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket.– tette hozzá Péterfalvi Ágnes.

Májusban, a méhek világnapja (május 20.) alkalmából a Kert több részén rovarhoteleket helyeznek el, melyeket az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói terveznek, és a Faipari Tanműhelyben kerülnek kivitelezésre. Egy új méhlegelő kialakítására is sor kerül, mellyel nem csak a beporzó rovarok fennmaradását segítik elő, hanem a biodiverzitás növelésében is nagy szerepet játszik.

Szentiván-éj napján ismeretterjesztő előadásokkal, este pedig szabadtéri filmvetítéssel ünneplik a nyári napfordulót és az év legrövidebb éjszakáját.

Ősszel, a Botanikus Kert alapításának évfordulójára az egyetemi hallgatók aktív bevonásával Botanikus Kerti Napokat szerveznek, melyen egyrészt szakmai programok és előadások kerülnek megrendezésre, másrészt pedig igyekszenek nyitni a város lakossága felé is és workshopokkal, tematikus sétákkal színesíteni a programsorozatot.

Szeptember végén ismét megrendezik a Kutatók Éjszakáját a Botanikus Kertben, hiszen a tavalyi évben is nagyon sikeres és népszerű volt ez a rendezvény – tette hozzá a Botanikus Kert vezetője.

Borítókép; Soproni Egyetem 

Legnépszerűbb cikkek