| 2020. január. 28. | 2 perc olvasás

Előadás a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából

A Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör és az Elfeledett Soproniak Alapítvány a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett programot kedden. Az eseményen a Magyar Zsidó Oktatásért díjjal kitüntetett okleveles építész, dr. Tárkányi Sándor tartott előadást "Az aranyvonat 105 napja Brennbergbányán" címmel.

- Az antiszemitizmus elleni bátor kiállásra hívjuk fel a figyelmet programunkkal. Ez a legfontosabb! Szeretnénk minél több filoszemita emberrel közösen ünnepelni Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulóját és kinyilvánítani a béke, nyugalom és barátság iránti vágyukat – mondta el portálunknak Stubenvoll András, a Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

Az egybegyűlteket dr. Farkas Ciprián polgármester is köszöntötte, és beszédében kiemelte: Magyarországon mindenki szabadon megélheti vallását, Sopron önkormányzata pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Támogatják és őrzik a város kulturális és vallási örökségét. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a soproni zsidóság kulturális élete az elmúlt években egyre erősödik. - Az embertelenség mindig és minden időben embertelenség marad, jöjjön bármilyen történelmi korban és bármilyen színű lobogó alatt. A mai estén az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója mellett a nácizmus áldozatává vált zsidó vallású soproni polgárokra is emlékezünk – tette hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

- Az auschwitzi haláltáborban több mint egymillió zsidót, köztük közel 2000 soproni polgárt öltek meg. Felelősségünk a felszabadulásra emlékezni, arra, hogy voltak olyan emberek: katonák, politikusok, közösségek, akik nem hagyták veszni Európát – mondta Szép Andrea, a Soproni Zsidó Hitközség alelnöke.


fotó: Griechisch Tamás

1944. december 27. és 1945. március 30. között Brennbergbányán tartózkodott az az aranyvonat, amelyik a magyarországi zsidó családoktól elkobzott vagyont Nyugatra menekítette. A vonat történetét kutatja dr. Tárkányi Sándor építész, aki legújabb eredményeit vetítettképes előadáson osztotta meg az érdeklődőkkel.

A tavalyi év nyarán tartott prezentációját sok érdekes forrással tudta bővíteni az előadó a mostani alkalomra, és elmondta: több magánszemély személyes beszámolója, a terjedelmes levéltári anyagok további feldolgozása és tárgyak is segítették abban, hogy még több új dolgot tudjon mesélni a témában.

- Egy fotós ismerősöm például a kilencvenes évek elején készített képeket egy régiségkereskedőnél Henri de Toulouse-Lautrec és Gauguin grafikáiról. Összebarátkozott aztán a régiségkereskedővel és megkérdezte tőle, hogy honnan származnak ezek a tárgyak, a válasz pedig az volt: Brennbergbánya, aranyvonat- osztotta meg a Sopronmédiával dr. Tárkányi Sándor.

A megemlékezésen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek