| 2021. november. 16. | 2 perc olvasás

Előadás a népszavazás 100.évfordulójának tiszteletére

Újra színházi előadásban látható a 192 éves Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője készít táncelőadást a Kossuth-díjas Szarka Gyula zenéjére, Nagy Szabolcs hangszerelésével. A helyi, sorsdöntő népszavazás 100. évfordulójának tiszteletére létrejövő produkció és ősbemutató november 29-től látható a leghűségesebb város teátrumában.

A szimfonikus művet minden egyes előadáson az ország egyik legrégebbi zenekara játssza Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész vezényletével, sőt, január elsején önállóan is bemutatják a hagyományos újévi koncertjükön. 

Gőzerővel próbálja a Sopron Balett az És mégis élünk produkciót. Somogyvári Gyula regénye alapján a szövegkönyvet Katona Imre dramaturg alkalmazta a táncjátékra. Nagyszabású, látványos előadás készül, a Rongyos Gárda hőseire, egy város, az ország aranynapjaira emlékezve.

Sopron és környékének lakói az 1921. december 14-én tartott népszavazáson kinyilvánították, hogy Magyarország polgárai akarnak maradni. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a trianoni békeszerződést módosították. A település 11 templomában zúgtak a harangok, és ezrek özönlötték el az utcákat, amikor kiderült a voksolás végeredménye.

Somogyvári Gyula történetét az igaz hazafiasság regényének is hívják. Szinte teljesen történelmi tényeken alapul. A könyv egy kitalált személy, Dersy Géza katona-főhadnagy szemével követi az eseményeket. Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – a háborúban ugyancsak vesztes – Ausztriához. Egy maroknyi ember azonban szembeszállt a világgal, Trianon igazságtalanságával, és megváltoztatta a történelmet. Mindezt két szerelmi szál köré szőve láthatják a nézők a tánc nyelvén elmesélve, úgy, hogy az előadásban végig ott játszik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Ráadásként az újévi koncertjükön önállóan is előadják Szarka Gyula művét. 

- Lassan kétszáz éves a zenekarunk, s múlt hagyományainak őrzése mellett mindig nyitottak voltunk az új, a kortárs darabok bemutatására. Műsoron tartjuk a klasszikus műveket a legnagyobb szerzőktől, de ugyanúgy kalandozunk más stílusokban, felléptünk például az Omega együttessel templomi koncerten is. Nagyon örülünk annak, hogy a város fontos, jelentős ünnepére, a népszavazás centenáriumára elkészült egy friss, tartalmas, zeneileg gazdag szimfonikus mű. A színház előadásaiban rendszeresen részt vehetünk, szakmailag ez szintén örömteli, sokfajta kihívást jelentő feladat számunkra, s ennek köszönhetően új közönség is megismerhet minket. Játszunk jelenleg A padlás előadásban, a Sopron Balettel mutattuk be tavaly a Stabat Matert, s remek lehetőség most számunkra a Somogyváry-műben való részvétel. Oberfrank Péter zenei vezető, karmester irányításával összesen 22 zenésszel játsszuk majd Szarka Gyula szerzeményét minden egyes előadáson élőben. Ezen kívül január 1-én önállóan is bemutatjuk a művet a hagyományos újévi koncertünkön. Ez a dátum szintén szimbolikus a jubileumi a népszavazás szempontjából, hiszen a várost és környékbeli falvakat az antant képviselői hivatalosan 1922. január 1-jén adták át Magyarországnak - mondta Kóczán Péter, a zenekar művészeti vezetője.

Borítókép; Soproni Petőfi Színház 

Legnépszerűbb cikkek