Előzzük meg a baleseteket!

  2020. október 21. - www.sopronmedia.hu (Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Az ősz az egyik legszebb, de közlekedés szempontjából az egyik legdrasztikusabb évszakunk. Sok csapadék esik, egyre később jön fel a nap, egyre hamarabb lesz sötét, és ez megváltozott közlekedési metódusokat, szokásokat kíván. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy rövid közleményben biztatja hasznosabbnál hasznosabb tanácsokkal a közlekedőket.

Az őszi hónapokban a látási viszonyok gyakran rosszak, korábban sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit.
Fontos, hogy azok megfelelően működjenek, a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.
A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy a balesetek megelőzése érdekében mielőbb készüljünk fel a megváltozott körülményekre:

- A látási viszonyok javítása érdekében ellenőrizzük a lámpák és az ablaktörlők állapotát!

-Tartsunk a szélvédőt tisztán, az ablakokat belülről is takarítsuk, elindulás előtt párátlanítsuk, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen!

-Ha a hőmérséklet tartósan 10°C alá süllyed a csúszások elkerülése érdekében cseréljük le a nyári gumit télire!

-Fokozott óvatossággal, mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk!

-Tartsunk megfelelő követési távolságot, és tartsuk be a közlekedési szabályokat!

 

Biztonságos közlekedést mindenkinek!

 

 

(borítóképünk forrása: internet)

Kérem, várjon... Kérem, várjon...