| 2019. október. 25. | 1 perc olvasás

Előzzük meg a baleseteket! - A Katasztrófavédelem tanácsai

Napközben még szép napsütéses, nyárias időnek örülhetünk, hajnalban és az esti órákban azonban a pára és köd miatt romló látási viszonyok és helyenként csúszós úttest is nehezítheti a közlekedést.

Az őszi hónapokban a látási viszonyok gyakran rosszak, korábban sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Fontos, hogy azok megfelelően működjenek, a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy a balesetek megelőzése érdekében mielőbb készüljünk fel a megváltozott körülményekre.

- A látási viszonyok javítása érdekében ellenőrizzük a lámpák és az ablaktörlők állapotát!

- Tartsunk a szélvédőt tisztán, az ablakokat belülről is takarítsuk, elindulás előtt párátlanítsuk, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen!

- Ha a hőmérséklet tartósan 10°C alá süllyed a csúszások elkerülése érdekében cseréljük le a nyári gumit télire!

- Fokozott óvatossággal, mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk!

- Tartsunk megfelelő követési távolságot, és tartsuk be a közlekedési szabályokat!

Fotó: Illusztráció

Legnépszerűbb cikkek