| 2019. február. 6. | 2 perc olvasás

Előzzük meg a kéménytüzeket!

Tegnap két kéménytűzhöz is riasztották megyénk tűzoltóit.

Csornán a reggeli órákban riasztották a város hivatásos tűzoltóit egy Új Élet utcai családi házhoz, ahol a kéményben lerakódott korom izzott. A tűzoltók kitisztították a kéményt, amely egy vegyes tüzelésű kazánhoz csatlakozott, majd felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják a füstelvezetőt, amíg a kéményseprők azt át nem vizsgálták. Mivel más fűtési lehetőség nem volt az ingatlanban, a lakók ideiglenesen rokonokhoz költöztek.

Az esti órákban Lébénybe a Tulipán utcába riasztották a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltókat kéménytűzhöz. A kandallóban megszüntették a tüzelést, és kérték a lakókat, hogy a kéményseprő felülvizsgálatáig ne használják a kéményt. A lakók más módon is meg tudták oldani a fűtést, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.
 
Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Tehát ne dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát!

Felhívjuk a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.

Aki szeretné felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, ezt többféle módon is megteheti:

Aki az online ügyintézést választja, a www.kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről.

Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők az előhívó nélkül, ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek