Előzzük meg a konyhatüzet!

Győr-Moson-Sopron megyében általában havonta néhány esetben fordul elő, hogy a konyhában a tűzhelyen felejtik az ételt, ami kisebb tüzet okoz. A tulajdonosok legtöbbször észlelve a tüzet meg tudják fékezni a lángokat, és csak utólag értesítik a tűzoltókat az esetről.

A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő.
A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda!

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek: 

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül! 
  • Állítson be valami figyelmeztető jelzést - például felhúzott órát, telefonon figyelmeztetőt, mielőtt lejárna a sütési-főzési idő, 
  • tartson készenlétben egy tűzoltókészüléket a konyhában! 
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni! 
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon! 
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt! 
  • Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet! ​


Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki! Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon! 

Legnépszerűbb cikkek