| 2019. február. 26. | 2 perc olvasás

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása kedvezett a szabadtéri tüzek kialakulásának, az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet.

Győr-Moson-Sopron megyében is nap mint nap riasztják a tűzoltókat szabadban keletkezett tüzekhez. Pénteken Gyirmót külterületén gyulladt meg több hektár területen a nádas, a győri tűzoltók oltási munkáját a nagy szél is nehezítette. Vasárnap a 83-as főút mellett Tétszentkút közelében, majd Hegyeshalomban a vasúti pálya mellett, később Sopronban és Ivánon is a szabadban keletkezett tüzek adtak munkát a tűzoltóknak. Hétfő délután a Nép utcában található tó partján a nádas gyulladt meg. A mintegy száz méter hosszan terjedő lángokat a tűzoltók rövid időn belül eloltották. 

A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Elég egy el nem oltott, felelőtlenül eldobott cigaretta, vagy gyufa, ahhoz, hogy tűz keletkezzen.

Fontos tudni, hogy belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.
 
A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.
 
A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!
 
A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
 
Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

Borítókép: illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek