| 2023. szeptember. 21. | 1 perc olvasás

Elsők között a stroke-ellátásban

Rangos szakmai elismerésben részesült a stroke-esetek korszerű és magas színvonalú ellátásáért a Soproni Gyógyközpont. Az intézmény Neurológia – Stroke Osztálya az Angels-díj arany fokozatát vette át a Magyar Stroke Társaság XVII. kongresszusán.

Az Angels-díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozza a stroke-betegek ellátásában kiemelkedő eredményeket elérő egészségügyi intézményeknek. A kórházak a szervezet előírt protokollja szerint havi, illetve éves jelentést készítenek a felvett stroke-betegeikről, valamint a trombolízis (vérrögoldó) kezelésen átesettekről.

Az elismerés odaítélését számos kritérium teljesüléséhez kötik. A szakértők különféle mutatókat elemeznek, melyek alapján rangsorolják a stroke-ellátó intézményeket. Kiemelten vizsgálják a felvett betegek számát, a kórházba érkezés után elvégzett beavatkozások és képalkotó vizsgálatok időintervallumát. A minőségi mutatók közül az egyik legfontosabb, az úgynevezett „door to needle time”, vagyis a stroke-betegek kórházba érkezésétől a vérrögoldó kezelésig eltelt idő. Osztályunk a vizsgált kritériumok alapján nyerte el az arany fokozat minősítést. – tájékoztatott dr. Hajas Árpád, a Neurológia – Stroke Osztály osztályvezető főorvosa.

Magyarországon évente mintegy 22 ezer stroke-esethez riasztják a mentőket. A soproni kórház Neurológia – Stroke Osztályán évente kb. 700-800 stroke-beteget látnak el a szakemberek. A gyógyulás meghatározó feltétele - különösen az agyi érelzáródással járó eseteknél - a tünetek korai felismerése, a gyors kórházba szállítás és a mihamarabb megkezdett vérrögoldó kezelés. A gyógyközpont ezen a területen is meggyőző mutatókkal rendelkezik. – ismertette a statisztikai adatokat a neurológus főorvos.

Az arany fokozatú minősítés azt jelenti, hogy osztályunk európai szinten is kimagasló ellátásban részesíti a stroke-betegeket. 44 ágyas fekvőbeteg osztállyal, valamint egy 8 ágyas szubintenzív őrzővel rendelkezünk, a tevékenységünket fejlett diagnosztikai háttér és modern orvostechnikai eszközpark segíti. A Neurológia-Stroke Osztály elhivatott munkatársai mellett köszönet illeti a társszakmák: a Sürgősségi Betegellátó Osztály, a Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztály, valamint a Központi Laboratórium képviselőit is, hiszen a stroke-betegek magas színvonalú ellátása több szakterület összehangolt munkájának eredménye – hangsúlyozta dr. Hajas Árpád.

Legnépszerűbb cikkek