| 2020. január. 28. | 3 perc olvasás

Elsősegély: a soproni diákok kiemelkedőek!

Idén is megszervezik az Országos Elsősegély-ismereti versenyt. Az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ‪elsosegely.hu által kezdeményezett nívós rangadóra általános- és középiskolás tanulók jelentkezését várják. Az Országos Mentőszolgálat szakemberei szerint az ilyen versenyek rendkívül fontosak, ideális lenne, ha minél több diák részt venne rajtuk. A soproni iskolákban is elsődleges célként kezelik, hogy a tanulók tisztában legyenek az elsősegélynyújtás legfontosabb elemeivel.

Az Országos Elsősegély-ismereti verseny célja, hogy a gyermekek a felkészülés és a kreatív feladatok során elsajátítsák az életmentő ismereteket. A megmérettetés a digitalizáció korszakának megfelelően online fordulókkal kezdődik. - Internetes kérdőívekre kell válaszolni, ami egy időben még nagyon újszerű volt – kezdte így a kezdeményezés részletezését Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. - Ez mára nyilván megváltozott, de ami nem veszett el és évről-évre megújul, az a verseny szakmai tartalma. Akik az online fordulókban a legjobbnak bizonyulnak, gyakorlatban mérik össze a tudásukat egynapos döntő keretében. Ott korcsoportonként valósághű feladatokat oldanak meg. Ezekben realisztikus szimulációs és statiszták egyaránt közreműködnek, hogy a végeredmény valóban hasonló helyzeteket szüljön, mint amilyenekkel a mentősök nap mint nap találkoznak – fejtette ki.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője
Forrás: Országos Mentőszolgálat

A megmérettetés évről-évre egyre népszerűbb – ez köszönhető annak is, hogy az Országos Mentőszolgálat kreatív kampányait igyekszik minél több csatornán keresztül eljuttatni a fiatalokhoz is. - Az iskolák már rég óta ismerik ezt a versenyt, tudják, hogy minden évben megrendezik, ezért szorgalmasan készülnek rá – emelte ki Győrfi Pál. - Így ez a verseny rangos lett. A részleteit az érdeklődők az elsosegely.hu weboldalon olvashatják el. Mi, az Országos Mentőszolgálat nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak a felnőtt korosztályt érjük el az információinkkal, hanem a gyermekeket, fiatalokat is. Ezért az általuk használt digitális, internetes felületeken is megszólítjuk őket, erre kiváló példa az aktív Facebook oldalunk és a komoly újdonságnak számító Tik-Tok csatornánk is – hívta fel erre a figyelmet.

A szóvivőtől azt is megtudtuk: mindezek mellett egy 50 millió forintos állami támogatásból elindulhat a 7. osztályos diákok újraélesztési képzése is. Ez óriási előrelépés abban, hogyha valakit nagy baj ér, akkor mindig legyen a közelben olyan ember, aki hatékonyan tud segíteni rajta.  

A soproni helyzet

A soproni iskolákban is fontosnak tartják, hogy minél többen tisztában legyenek az elsősegélynyújtás legfontosabb elemeivel. Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnáziumban nem csak a diákokat, de a tanárokat is biztatják erre – ez a gyors segítség mellett a példamutatás miatt is fontos. - Az egészségügyi szakgimnáziumi osztályokban tananyagként is szerepel az elsősegélynyújtás, azonban tervezzük, hogy a gimnáziumban tanulókat is megismertessük ezekkel az információikkal – tudtuk meg Ávár Andreától, az intézmény egészségügyi szakoktatójától. - A tanári továbbképzéseken korábban is előfordult, hogy a tanárkollégákat is kiképezzük arra, hogy tudjanak elsősegélyt nyújtani. Nagyon fontos, hogy egy veszélyhelyzetben mindenki tudjon segíteni, de legalább annyira ismerje az alapokat, hogy ne ártson a szerencsétlenül járt személynek – emelte ki.

Az intézmény szakgimnáziumában rengeteg információt adnak át a diákok számára az elsősegélynyújtással kapcsolatban. Tavaly például a vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó versenyen vettek részt a tanulók. - Több évfolyam is indult ezen és így alkottunk egy csapatot – mondta el Winkler Petra. - Már a felkészülés is nagyon tartalmas volt, rengeteg mindent megtanultunk ennek során. Amikor a verseny elindult, nagyon izgultunk, adódtak nehéz helyzetek, de végül sikerült azokat megoldanunk. Nagyon jó barátságok is születtek ezeken a megmérettetéseken – fűzte hozzá.

Ávár Andrea egészségügyi szakoktató fontos fogásokat mutat be a diákoknak
Ávár Andrea egészségügyi szakoktató fontos fogásokat mutat be a diákoknak

Az izgalmas gyakorlati és elméleti feladatokban bővelkedő versenyek segítenek a diákoknak abban, hogy a valós vészhelyzetekben is eredményesen tudjanak cselekedni. - Egyszer egy hirtelen esemény adódott otthon – kezdte részletezni saját tapasztalatát Horváth Kamilla. - Az egyik barátunk motorbalesetet szenvedett, amelynek következtében eltört az alkarcsontja. Egyből intézkednem kellett, így szabályosan pozicionálni és polcolni kezdtem az alkarját, ami után kórházba mentünk vele. Ott az orvosok megdicsértek, hogy milyen szép kötés lett – világított rá.

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium diákjai sok elismeréssel öregbítették városunk hírnevét a különböző elsősegély-nyújtási vetélkedők során.

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek