| 2021. február. 19. | 2 perc olvasás

Eltörött a kukám! Mit tegyek, kihez fordulhatok?

Mit tegyünk, ha megsérült, eltörött a hulladékgyűjtő edényünk? Mehet a kukákba vagy még menthető? Az esetek jó részében a károk szerencsére helyrehozhatók, viszont semmiképpen sem ajánlott otthon nekiesni a javításnak. Hogy miért érdemes szakemberre bízni a javítást? Mit kell tudni a garanciáról, mi vonatkozik a bérelt kukákra, mitől törhet el egy edény és hogyan zajlik a bejelentés folyamata? A cikkből kiderül !

Az első és legfontosabb kérdés, ami azonnal átfut az ember fején, ha a kukája eltörik, hogy hova fordulhat segítségért, hogyan tudná a lehető leggyorsabban megoldani a problémát. Az első lépés minden esetben a káreset bejelentése a helyileg illetékes ügyfélszolgálati irodán keresztül vagy akár online, az STKH honlapján található chatbot segítségével, amely végigvezeti a folyamaton.

Egy gyors adategyeztetés után munkalapon rögzítik a kivizsgálás megkezdéséhez szükséges információkat. A kollégák 10 munkanapon belül a helyszínen kivizsgálják az esetet, majd ennek eredménye alapján értesítik a tulajdonost a megoldásról, további teendőkről.

A sérülés gyakran a kuka elöregedésének, az anyag hosszú évek alatti elfáradásának a következménye, de sokszor előfordul, hogy az edény soha nem is volt alkalmas gépi ürítésre, azaz nem felel meg a szabványnak. A vizsgálat során ellenőrzik, hogy az ügyfél rendeltetésszerűen használta-e kukáját, például nem került-e bele olyan „tiltólistás hulladék” (pl. forró hamu, maró anyag), amely roncsolja az edényt.

Csak abban az esetben vállalnak garanciát és kártalanítják az ügyfelet, ha a kuka szabványos, 4 évesnél nem idősebb, az ügyfél az STKH-tól vásárolta és rendeltetésszerűen használta. A sérülés mértékének függvényében javításra vagy edénycserére kerülhet sor, amennyiben minden imént felsorolt kritérium teljesül. A bérelt kukákat minden esetben cserélik, ha ürítésre alkalmatlanná váltak, de természetesen a rendeltetésszerű használatot itt is megvizsgálják

A tapasztalatok szerint sokan megpróbálják otthon, saját kezűleg kijavítani a sérült kukaedényeket. És bár elsőre sikeresnek tűnhet a művelet, egy hulladékgazdálkodási szakember olyan szempontokat is figyelembe vesz, amelyre az ember elsőre nem is gondolna. Az önmagában ugyanis nem elegendő, ha a kuka stabilan áll, az otthoni javítások következtében gyakran megváltozik az edény súlypontja vagy a rögzítés, perem formája. Ezek pedig balesetveszélyessé vagy szimplán fizikailag lehetetlenné tehetik a gépi ürítést, ezért célszerű inkább a szakemberekhez fordulni.

Az STKH szolgáltatási területén akadnak olyan települések, ahol a korábbi közszolgáltatási rendszerben egy, a hulladékgazdálkodás modernizálását elősegítő projekt keretében ingyenesen helyeztek kukákat a lakossági gyűjtés rendszerébe. Ezek sérülése vagy használhatatlanná válása esetén nem tudják ingyenesen cserélni a kukákat, a projektben felhasználható edényeket ugyanis mind kiosztották.

Borítókép; STKH archív

Legnépszerűbb cikkek