Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

Az elmúlt napok csapadékmentes, tavaszias időjárása és a szél nagymértékben segíti a szabadtéri tüzek kialakulását és gyors terjedését. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot.

A hétvégén, szombaton négy, vasárnap két esetben vonultak szabadtéri tűzhöz megyénk tűzoltói, hétfőn pedig tovább emelkedett a szabadban keletkezett tüzek száma. 

Hétfőn Győr-Moson-Sopron megyében több szabadtéri tűzhöz is riasztották a tűzoltókat. Délelőtt a 82-es főút mellett Écs és Pannonhalma között égett a száraz fű mintegy 1000 m2-en, később Gyirmóton közel 5000 m2-en égett az avar és aljnövényzet, majd Győrben az Alpesi utcában is szabadtéri tűzhöz vonultak a tűzoltók, ahol pár négyzetméteren gyulladt meg a fű. Délután a 81-es számú főút mellett Mezőörs közelében mintegy egy hektáron gyulladt meg a nádas és a gaz. Este Gyirmóton a horgászfalu közelében 500 m2-en a száraz fű és a nád égett. A tüzeket a győri és pannonhalmi hivatásos, illetve a pannonhalmi és veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók fékezték meg, a tűzesetek során nem sérült meg senki. 

Az esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

- Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

- Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.

- A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

- A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

- Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

- Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet. 

- A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

- Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

- Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

 

Előzzük meg közösen a szabadtéri tüzeket!

 

 

 

Nyitókép illusztráció / fotó: Leczovics Zsolt

 

Legnépszerűbb cikkek