| 2020. július. 29. | 2 perc olvasás

Emlékerdőt telepítettek a Gida-pataki tónál

Emlékerdőt telepített a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás tiszteletére egy hektáron Harkán, a Gida-pataki víztározónál, egymillió forintos kormányzati támogatással. Az erdő mellett emlékkövet avattak és házi berkenyét ültettek szerdán.

Az eseményen Gulyás Andrea az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi kiállítás tiszteletére, mind a 22 állami erdőgazdaság ültet csemetéket egy hektáron, így összesen 2 millió fával bővítik hazánk erdőterületét. Az erdők növelése közös érdekünk, amely hosszú távon szolgálja a következő generációk egészséges életkörülményeit és a megújuló erőforrásokban rejlő potenciálokat.


fotó: Griechisch Tamás

- A Magyar Kormány egymillió forintos támogatásával és a Tanulmányi Erdőgazdaság munkájával, önerejével valósulhatott meg az erdőtelepítés. Alapvetően kocsányos tölgyet, vadalmát, vadkörtét ültettek a területre, amiket a vadkárok elkerülése miatt kerítéssel is védenek. Az emlékerdő telepítés egyezik a kormány azon céljaival, amit 2030-ig meghatározott az új klímastratégiában, amit a parlament ebben az ülésszakban alkotott meg. Ez a stratégia valós cselekvést és valós intézkedéseket tartalmaz, például az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentését, továbbá azt a vállalást, hogy 2030-ra a hazai energiafelhasználásban a jelenlegi 13 százalékról legalább 21 százalékra nő a megújuló energiaforrások részaránya – mondta el Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Ábrahám István, a TAEG Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 50 év elteltével rendeznek ismét vadászati kiállítást. Kiemelte: őshonos fajokból álló, minőségi szaporítóanyaggal ültetett, hosszú távon állékony faállománytípust alakítottak ki, amely dacol a globális felmelegedés okozta problémákkal is. A helyszín kijelölésekor figyelembe vették a természetvédelmi és közjóléti szempontokat, valamint a megközelíthetőséget. A szakmai megfontolás alapján a Harka területén található rétre esett a választás, amely nemcsak a községhez kapcsolódik, de kötődik Sopronhoz, valamint a víztározónál kialakított környezethez, ezért közjóléti jelentőséggel is bír.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

" Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás  2021. szeptember 25. és október 14. között várja a hazai és nemzetközi érdeklődőket. Az ötven évvel ezelőtti kiállítás fő helyszíne a HUNGEXPO volt, amely 2021-re megújulva ideális színtérként szolgál majd a fő attrakciónak szánt többnyelvű, nemzetközi vendégeket a világ minden tájáról felvonultató központi installáció otthonául. A vásárközpont több mint 35 hektáron, parkos környezetben található, ahol a kiállítási felület meghaladja az 55 ezer négyzetmétert.

Az eseményen a város részéről jelen voltak Péli Nikoletta, Juhász Adrienn, Abdai Zsolt és Magas Ádám önkormányzati képviselők is.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek