| 2020. október. 3. | 2 perc olvasás

Emlékkövet állítottak Bartokos Alfréd néhai természetjárónak a Tolvaj-árokban

Emlékhely avatással egybekötött megemlékezést tartottak a soproni erdőben szombaton Bartokos Alfréd, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottság néhai elnökének tiszteletére.

Bartokos Alfréd életének egy fontos helyszínén, a Tolvaj-árokban avatták fel azt a követ, amely emléket állít a 2020 tavaszán elhunyt természetjárónak. A megemlékezés egy meghitt hangulatú erdei misével kezdődött, amin a családon kívül Bartokos Alfréd számos turistatársa is tiszteletét tette. A beszédeket az emlékhely megkoszorúzása követte.

Az eseményen Szeverényi Béla, Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottságának elnöke méltatta az egykori vezető munkásságát:
"Frédi barátunk több évtizeden át volt a soproni turista élet mozgatója, és a Városi Turista Szövetség elnöke. Sokat tett a Sopron környéki erdők turista útjelzéseinek folyamatos karbantartásáért és irányította az azokkal kapcsolatos munkákat.  Több tanfolyamot szervezett és tartott a jövő túravezetői és jelzésfestői részére. A turista társadalomban, akár országos szinten, akár városi szinten ő egy nagyon elismert és szeretett ember volt"

Az avatáson részt vett Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere, és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is.

- Mindenki, aki a soproni erdőséget járja, ismerte Bartokos Alfrédot. Amikor 2013-ban a Sportfelügyeleti csoportnál kezdtem el dolgozni, akkor lett szorosabb a kapcsolatunk. Nagyon sok természetjárással kapcsolatos sporttevékenységet és egyéb szabadidős tevékenységet szervezett Frédi bácsi. Mindig segítettünk neki, mert láttuk rajta az elhivatottságot és a szenvedélyt – osztotta meg emlékeit Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere. 

Bartokos Alfréd
Bartokos Alfréd

Bartokos Alfréd a soproni turista élet régi tagja volt. Fiatalon tájfutóként kezdte a soproni és az ország erdeiben, hegyeiben. A tájfutás abbahagyásával a gyalogos túrázás szerelmese lett. Először a BM Sport Egyesületében megszervezte a túraszakosztályt. 
Sok autóbuszos és gyalogos kirándulást szervezett. Az idők folyamán, ahogy a körülmények változtak, az egyesület megszűnésekor a kilencvenes években csatlakozott a LŐVÉR Természetjáró Egyesülethez, s ott folytatta a túraszervezési feladatokat. Az MTSZ részéről több elismerést kapott, véleményét, szakmai tudását mindig figyelembe vették. Túravezető vizsgabiztosként is ténykedett. 
2006-tól - 2016-ig a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottság Elnökeként sokat tett a Sopron környéki erdők turista útjelzéseinek folyamatos karbantartásáért és irányította az azokkal kapcsolatos munkákat. Több tanfolyamot szervezett és tartott a jövő túravezetői és jelzésfestői részére.

Legnépszerűbb cikkek