| 2021. december. 19. | 2 perc olvasás

Emlékszel még, hogy mennyi adatot tárolhattál egy kis flopin?

Tudtad, hogy Jánosi Marcell (Budapest, 1931. december 5. - 2011. július) gépészmérnök, konstruktőr, a mikroflopi, az automatikus és a hidraulikus fröccsöntőgép, illetve az első modern orsós, szalagos magnó feltalálója?

Jánosi Marcell (Budapest, 1931. december 5. – 2011. július) fiatalkori képe
Jánosi Marcell (Budapest, 1931. december 5. – 2011. július) fiatalkori képe
Forrás: Jánosi Marcell-hagyaték (https://obudaianziksz.hu/)

1970-től foglalkozott a számítógépes adattárolással, munkatársaival ekkor kezdték meg egy kazettás adatrögzítő család tervezését SLK-4 néven. Ekkoriban került piacra az első flopi, melyet az IBM a System/370 mainframe-hez fejlesztett ki: ez egy rugalmas, műanyag tokba helyezett, 8 hüvelyk átmérőjű hajlékonylemezes tároló volt, ezt gondolta tovább Jánosi.

“A 8″-es drive fő adatai: körülbelül 10 literes befogadó méretek és 250 kbyte-os kapacitás. Az előbbiek alapján az az ötletem támadt, hogy a 8 inches floppy tárolólemezének egy kis tenyérnyi darabját zárjuk be egy szilárd műanyag kazettába, hasonlóan a magnószalagos kazettához, és egy kisméretű meghajtószerkezetbe behelyezve annyit tudjon, mint egy 8 inches floppy. Az ötletet kidolgoztam, és 1974-ben beadtam a magyar szolgálati szabadalmat az alábbi alapelvekkel: szilárd műanyag dobozban legyen egy hajlékony, kör alakú mágneslemez, közepén egy szilárd maggal, amely elvégzi a központosítást és a forgatónyomaték-átadást.”


https://obudaianziksz.hu/
Jánosi Marcell és a kazettás floppy
Jánosi Marcell és a kazettás floppy
Forrás: Jánosi Marcell-hagyaték (https://obudaianziksz.hu/)

A hajlékonylemez (magyar átírással flopilemez, angolul floppy disk vagy csak röviden floppy) adattároló eszköz, ami egy mágnesezhető felületű vékony, hajlékony lemezből és egy azt védő, négyszögletes, keményebb műanyag tokból áll. Ez az adattároló lemez tette hordozhatóvá, mobillá az információt, amely ezt követően bármely más számítógépen leolvashatóvá, használhatóvá vált.

Az MCD típusú hajlékonylemezt Jánosi a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban (BRG) fejlesztette ki. A BRG-nél és korábbi munkahelyein feltalálta az automatikus hidraulikus fröccsöntőgépet, és részt vett az első modern, háromsebességes orsós magnó, a Calypso megtervezésében, nem is beszélve az akár winchesterként is használható magnetofon-mechanikáról.

Miért nem a Jánosi-féle hajlékonylemez terjedt el? Amikor a szabadalmi idő lejárt Jánosi nem hosszabbította meg azt, ezért bárki felhasználhatta találmányát. Elsőként az amerikai IBM érdeklődött a flopi után, és később készítettek a Jánosiénál nagyobbat, egy 8 incheset. A japánok is kíváncsiak voltak rá, majd el is készítették a Jánosiéra leginkább hasonlító flopit.

Jánosi Marcell - a korát évtizedekkel megelőző 3 hüvelykes flopilemezzel - örökre beírta magát a számítógépes perifériák történelmébe.

Jánosi Marcell 2004-ben
Jánosi Marcell 2004-ben
http://brg.8bit.hu/

Forrás: https://itcafe.hu/

Wikipédia

Borítókép: A Jánosi-féle flopimeghajtó (Fotó: IT café)

Legnépszerűbb cikkek