| 2022. május. 25. | 1 perc olvasás

Emléktábla-avatással emlékeztek Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnőre

Táblát avattak Túrmezei Erzsébet költőnő emlékére Sopronban, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Deák téri épületénél. A Fébé Evangélikus Diakonissza egyesület korábbi vezetője Sopronban érettségizett, számos istenes vers és énekszöveg fűződik a nevéhez.

Túrmezei Erzsébet, a 110 éve született diakonissza költőnő a 20. századi magyar vallásos irodalom kiemelkedő alakja volt, életének jelentős helyszínein országszerte tartanak megemlékezéseket - mondta el Gregersen-Labossa György, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület elnöke.

- A Túrmezei év kapcsán végigjárjuk azokat a helyszíneket, amelyek az életében fontosak voltak. Múlt héten szülővárosában, Tamásiban voltunk, ahol az önkormányzattal együttműködve ünnepeltünk. Sopronhoz a tanulmányai kötötték, az egykori leány líceumban érettségizett, amely napjainkban a Szent Orsolya Általános Iskola. Pár hónapja felvettük a kapcsolatot dr. Kovács András igazgatóval annak kapcsán, hogy szeretnénk egy emléktáblát elhelyezni – mondta el Gregersen-Labossa György, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület elnöke. 

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Kovács András, a Szent Orsolya-iskola igazgatója. - Túrmezei Erzsébet összekötő kapocs a katolikusok és az evangélikusok között. A magyar vallásos költészet kiemelkedő alakja volt, a Szent Orsolya diákjai is gyakran szavalják a verseit – emelte ki dr. Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója. 

 Az ünnepség végén leleplezték a Túrmezei Erzsébet emlékét őrző emléktáblát.
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek