| 2018. április. 4. | 1 perc olvasás

Emléktábla: hősök előtt tisztelgett a Soproni Vízmű

Emléktáblát emeltek a Soproni Vízmű Zrt. négy néhai munkatársa tiszteletére, akik a II. világháború idején megmentették a telephelyet egy robbantástól. A hősök nevével ellátott márványlapot a Főtelepi gépház falán helyezték el szerda délelőtt.

A megemlékezésen Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója szólt az egybegyűltekhez:„Emléket állítottunk négy valamikori kollégánknak: Drescher Józsefnek, Drescher Samunak, Jauk Józsefnek és Vízvárdi Kálmánnak, akik 1945. március 30-án és 31-én megmentették azt a főtelepet, ami előtt állunk és ami eredetileg is - azaz a vízmű alapításánál is -  már működött és azóta is használjuk”.

A telephelyet a visszavonuló német hadsereg akarta felrobbantani 1945 tavaszán. A helyszínen dolgozó négy gépészkolléga határozott fellépésének köszönhető, hogy a telephely nem semmisült meg és ma is betöltheti funkcióját – a soproniak vízellátását.

„Ma mintegy 2,5 ezer köbméter vizet veszünk ki naponta az itteni főtelepből és ezzel látjuk el egy részét Sopron vízellátásának„– mondta a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója az eseményen. Hozzátette: a vízmű munkatársai ma is olykor embertpróbáló feladatokat oldanak meg annak érdekében, hogy a lakosok vízhez jussanak.

A szerdai megemlékezésen a négy hőstettet végrehajtó gépész legközelebbi hozzátartozói is jelen voltak.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek