| 2019. április. 10. | 1 perc olvasás

Emléktáblát állítottak a vértanú plébánosnak

Háromnyelvű emléktáblát avattak a Lackner Kristóf utca 7. szám alatti volt bírósági épület falán, Szemelliker Antal fülesi plébános tiszteletére, akit 1919. április 10-én éjjel a bíróság udvarán végeztek ki a vörösök. A táblát Dr. Veres András megyéspüspök szentelte fel, majd emlékmisét is celebrált a Bencés templomban.

Szemelliker Antal családja kezdeményezte az emléktábla állítását a plébános kivégzésének 100. évfordulója alkalmából. Az ügy mellé állt a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, amely a hivatalos ügyek intézésében, technikai kivitelezésben nyújtott segítséget – tudtuk meg dr. Grubits Jánostól, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. – Úgy éreztük, hogy ez a horvát önkormányzatnak a kötelessége, hiszen egy horvát származású, régi Sopron vármegyei faluból, Vulkapordányból származó papnak állítunk emléket- mondta el az elnök.


fotó: Griechisch Tamás

Egy állítólagos felbujtásért végezték ki a Tanácsköztársaság idején a plébánost, amit ő nem követett el és 37 évesen az életét kellett áldoznia, pusztán azért mert pap volt –  mondta el portálunknak az emléktáblát felszentelő Dr. Veres András megyéspüspök. -  Szeretnénk, hogyha ez az ő vértanú, példaértékű élete a köztudatban jobban ismertté válna, mert úgy veszem észre, hogy itt Sopronban és környékén sem mindenki tud erről az eseményről, pedig a Győri Egyházmegyében rajta kívül még egy papot is megöltek Császárban – tette hozzá a győri megyéspüspök.

Az emléktáblát megkoszorúzta és a szertartásokon részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester és Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. A táblaavatást követően emlékmisét tartottak a Nagyboldogasszony-templomban.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek