| 2019. június. 5. | 2 perc olvasás

Emléktáblát kaptak Liszt Ferenc keresztszülei a patikakoncerten

A Rotary Club Sopron és az Arany Kígyó Gyógyszertár borkóstolóval egybekötött jótékonysági patikakoncertet tartott szerdán. A gyógyszertár épületén, a Magyar utcában ezen az alkalmon emléktáblát avattak Liszt Ferenc keresztszüleinek tiszteletére.

Az emléktáblát a Liszt Ferenc Társaság és a Soproni Városszépítő Egyesület valósította meg. Zambothy Ferenc és Szalai Julianna Liszt Ferenc keresztszülei voltak. Emléktáblájuk avatását komoly kutatás előzte meg.

- Tudtam arról, hogy a zeneszerző keresztszülei Sopronban vannak eltemetve - kezdte így az emléktábla történetét részletezve Dr. Károlyi György, gyermekorvos, a Liszt Ferenc Társaság tagja.- Jött a kérdés, hogy kik voltak ők, mikor éltek és mit csináltak és mi közük Sopronhoz? Mért pont ők lettek Liszt Ferenc keresztszülei? Történész segítőkkel egy olyan családfát tudtunk összeállítani, ami 18 eddig publikálatlan névből állt, így a keresztszülők felmenőit és gyermekeiknek az adatait is sikerült megtudni. A kutatást a Soproni Szemle tavaly októberi számában foglaltuk össze, amit bárki fellelhet. Miután a keresztszülők ebben a házban laktak Sopronban, ezért gondoltuk úgy, hogy az emléktábla Sopron kulturális értékeit tovább bővíti - mondta a kutató.

A tábla avatásán a város részéről jelen volt Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere is, aki hangsúlyozta: Sopron nagy tisztelettel őrzi Liszt Ferenc emlékét. - A 9 éves Liszt első koncertjét Sopronban adta, 1820 októberében, az akkori kaszinó épületében. 1840 februárjában ismét fellépett. A kaszinóban ott volt az akkor Sopronban katonáskodó Petőfi Sándor is. 1846-ban Liszt újra Sopronban koncertezett. 1874 februárjában tartotta negyedik, majd 1881. április 5-én ötödik, egyben utolsó koncertjét a városban – idézte fel Dr. Fodor Tamás.

A 16. patikakoncerten a Kőszegi Vonósok hangversenyét élvezhették a jelenlévők a gyógyszertár mediterrán kertjében. Műsorra kerültek Liszt, Mozart, illetve Kárpáti Sándor művei. A jótékonysági esemény bevételét a Patikamúzeum támogatására fordítják.

- Tavaly egy 1600-as években nyomtatott, nagyon rossz állapotban lévő könyv restaurálását finanszíroztuk a patikakoncert bevételéből – emelte ki Dr. Kárpáti György, a Rotary Club Sopron tagja. - Elindítottunk egy mozgalmat, ami országossá nőtte ki magát. A „Fogadj örökbe egy műtárgyat a Soproni Patikamúzeumban!” című felhívásra tavaly óta egészen idáig több mint félmillió forint gyűlt össze elsősorban gyógyszerészektől és különféle szervezetektől. Most egy újabb könyvet fogunk majd felújíttatni a koncert bevételéből.

Legnépszerűbb cikkek