Emlékülés – 100 éve született Dr. Nikolics Károly

100 évvel ezelőtt született Dr. Nikolics Károly, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti keresztjével kitüntetett neves soproni gyógyszerész. A centenárium alkalmából emlékülés várta a megye gyógyszerészeit és az egykori tanítványokat a soproni Megyeházán.

Sopron polgármestere Dr. Nikolics Károly sokrétű munkásságát méltatta az emlékülésen. Dr. Fodor Tamás kiemelte: Nikolics Károly gyakorlott gyógyszerész és nemzetközi tudós volt egyszemélyben. A gyógyszerésztudományok doktora, címzetes egyetemi tanár, a magyar egészségügy kiváló szervezője, városunk díszpolgára. Egész életét a gyógyszerészet ügyének szentelte. Soproni műhelyében fiatal gyógyszerészek több nemzedékét nevelte fel. Javaslatára indult meg Sopronban, az országban először az intézményes gyógyszerész továbbképzés.

A megyei gyógyszerészeti társaság által szervezett centenáriumon a szakma képviselői, egykori tanítványok, tisztelők és a neves gyógyszerész gyermekei idézték fel Sopron Város Díszpolgárának szerteágazó munkásságát, híres lokálpatriotizmusát és példamutató emberségét.

Mühl Nándorné dr. Horváth Margit főszervező elmondta:  Nikolics Károly életműve üzenet a mai kor számára, hogy csak szorgalommal, becsülettel és a szakmai iránti szeretettel lehet igazán előbbre jutni.

Egykori tanítványai is hálával emlékeztek néhai tanárukra, példaképükre. „Nikolics Károly bácsi olyan tanár volt, hogy a mai napig kísérnek azok a gondolatok és elvek, amiket tőle tanultunk. A szakmai tudása melett, az életszemléletéből, a hazaszeretéből és Sopron iránti szeretetéből is sokat átadott nekünk."-idézte fel emlékeit a sopronmédia kérésére Dr. Orbay Judit gyógyszerész.

Az emlékülés szombaton gyógyszerésztörténeti konferenciával folytatódik, amely a Gyógyszerésztörténeti Szakosztály megalapításának, illetve a Soproni Patikamúzeum megnyitásának 50. évfordulója előtt tiszteleg.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek