| 2024. április. 17. | 1 perc olvasás

Éneklő Ifjúság Sopronban – ifjúsági kórusfesztivál és minősítő hangverseny

Április 17-én, szerdán a Liszt-központban folytatódott az Éneklő Ifjúság-koncertek hagyománya Sopronban. A hangversenyre jelentkező együttesek előre bejelentett, szabadon választható műsort mutathattak be a koncerten. A rendezvényre 6 kórus érkezett.

fotó: Rombai Péter
A mostani Éneklő Ifjúság hangversenyén 6 együttes és több mint 100 gyerek vett részt. Győr-Moson-Sopron mellett Vas vármegyéből és Felvidékről is érkeztek kórusok. A rendezvény egyszerre kórustalálkozó-sorozat és minősítő alkalom is

– mondta Bognár László, az 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A hangversenyre Nagymegyerről, a Janiga József Művészeti Alapiskolából is érkeztek.

14 tagú kórusunkkal a Felvidékről érkeztünk. Úgy gondolom, a gyerekek folyamatos munkáját fontos megmutatni másoknak is. Emellett jó, ha a fiatalok más csapatokat is meghallgatnak, hiszen így újabb ismeretekkel gazdagodhatnak

– fejtette ki Orsovics Yvette, a Selye János Egyetem Óvó- és Tanítóképző Tanszékének vezetője.

fotó: Rombai Péter

Molnárné Dukai Éva, a Soproni Széchenyi István Gimnázium tanára szerint a gyerekeknek tudniuk kell, hogy éppen hol tartanak. Az ilyen alkalmak pedig kiválóak arra, hogy a csapat tagjai még jobban összekovácsolódjanak.

Az produkciókat egy három tagból álló szakmai zsűri értékelte. A visszajelzés azért is fontos, mert így a fejlődési irányokat is látják a diákok.

fotó: Rombai Péter
Az Éneklő Ifjúság mozgalmat Bárdos Lajos zeneszerző alapította. Az 1934. április 28-án - a budapesti Zeneakadémián - megtartott első nagy ifjúsági hangverseny emlékére minden tavasszal országszerte szerveznek Éneklő Ifjúság hangversenyeket a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége szakmai közreműködésével. Sopronban 1938-ban tartották a mozgalom első koncertjét 2001-ben, 2023-ban pedig az énektanárok körében a szakmai-pedagógiai innovációt támogató „Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek” eseményét látták vendégül a városban.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: kórus

Legnépszerűbb cikkek