| 2019. február. 19. | 2 perc olvasás

Energetikai fejlesztések a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában megkezdett beruházás célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

- Egy korábban kialakított koncepció szerint minden soproni intézményben megkezdtük az energetikai fejlesztés, még az olyan intézményekben is, amelyek nem tartoznak közvetlenül az önkormányzathoz – mondta Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. - A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola is ebbe a kategóriába tartozik. Itt a tornatermet és az épületet összekötő folyosó korszerütlen, acélszerkezetű homlokzati nyílászáróit, valaminttovábbi kettő faszerkezetű bejárati ajtót erősített, műanyag szerkezetűre cserélték, háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátva. A mennyezetet is hőszigetelték, a felületeket festették – fejtette ki.

A beruházás keretében még a tornatermi és öltöző épületrész homlokzatait is hő- , illetve víz szigetelték. Valamint, a tornaterem és az összekötő folyosó elavult radiátorait is lecserélték, az újakat pedig termosztatikus szabályozó szeleppel szerelték fel. Az épület lábazatának szigetelése miatt – az érintett épületrészek körül – javítják a járdafelületet.

- Mindez azért fontos, mert ezeknek az intézményeknek a fenntartási költéségben a fűtésköltség jelentős tételt jelent – hangsúlyozta a polgármester. - Most ez megoldódott, és így az iskola jelentős összeget tud ezáltal megtakarítani. Valamint, a gyermekeknek sem mindegy, hogy milyen körülmények között tornásznak, és a pedagógusok számára is komfortosabb az új feltételek mellett a munkavégzés. A mai bejárás alapján biztos vagyok abban, hogy a beruházást határidőre befejezik, tehát még az iskolai év vége előtt elkészül – tudtuk meg tőle.


fotó: Griechisch Tamás

- Régóta tervezett és várt beruházás valósult meg iskolánk életében – szögezte le Tormáné Bakody Noémi, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója. - Már most érezzük a fejlesztés jótékony hatásait, hiszen a folyosó melegebb lett, így valóban a gyermekek életterévé vált. A tornateremben is biztos, hogy eredményes megtakarításokat jelent majd nekünk fűtés szempontjából ez a korszerűsítés – emelte ki.

Az elvégzett kivitelezés összege bruttó 63,5 millió forint, a beruházás Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával, a Soproni önkormányzat kiegészítésével valósult meg.  

A sajtónyilvános bejáráson részt vett Mágel Ágost önkormányzati képviselő, a Városfejlesztési Bizottság elnöke is.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek