| 2018. április. 24. | 2 perc olvasás

Energetikai korszerűsítés a Rothban – 137 millió forintból valósult meg a beruházás

A „Roth Gyula Szakgimnázium, Szakközépiskola kollégiumi épületének energetikai korszerűsítése” című projekt keretében, mintegy 137 millió Ft értékben valósult meg a létesítmény energetikai korszerűsítése. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya 100%-os, vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően az épület födémét hőszigetelték, ablakait lecserélték és felújították.

Ünnepélyes keretek között fejeződött be a Roth Gyula Szakgimnázium, Szakközépiskola kollégiumi épületének energetikai korszerűsítése. A projektzárón Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte: a tárca különösen fontosnak tartja az ilyen jellegű beruházásokat. A középületek energetikai korszerűsítései azt a célt szolgálják, hogy az ország gazdasági fejlődése a megújuló természeti erőforrások megóvásával együtt menjen végbe, így valósult meg a mintegy 300 férőhelyes kollégiumi épület fejlesztése is.


fotó: Griechisch Tamás

Az iskola régi problémája oldódott meg az elavult ablakok cseréjével, emelte ki Hoczek László igazgató. A kivitelezési munkák során a födém szigetelése, valamint 152 db elavult nyílászáró szerkezet cseréje, illetve 99 ablak szigorú műemléki előírások szerinti felújítása is megtörtént. További kiegészítő beruházásként megvalósult a kollégium padlásterében egy erőteljes födémszigetelés is.


fotó: Griechisch Tamás

A beruházás eredményeként költséghatékonyabbá vált az épület fűtése – emelte ki Barcza Attila  képviselő, majd hozzátette: az energiafogyasztás csökkentése, és az energiapazarlás megszüntetése fontos stratégiai cél. Az intézmény fenntarthatóbbá a diákok környezete pedig modernebbé vált a beruházás által.


fotó: Griechisch Tamás

Az 1896-ban létesült műemléki épületben 82 lakóegység található, melyekben az iskola, mintegy 300 kollégista diákjának biztosít ingyenes lakhatást. Az elmúlt évek kisebb állagmegőrző javításain kívül átfogó felújításra 2017-ig nem nyílt lehetőség. 

A beruházás eredményeképpen költséghatékonyabbá vált az épület fűtése. A projekt hatására éves szinten a fűtésköltségek terén mintegy 10%-os megtakarítás várható. Az energetikai korszerűsítéssel a bent lakó mintegy 300 diák komfortérzete is jelentősen javult.

A projekt ünnepélyes szalagátvágással zárult, amelyet az épület bejárása követett. A bemutatón Dr. Fodor Tamás polgármester is megtekintette a 137 millió forintos beruházás eredményeit. Az iskola ismét nyert egy pályázaton 351 millió forintot, amelyből a további ablakokat és a kazánt szeretnék korszerűsíteni, valamint két szabad terület lefedése is a tervek között szerepel közösségi tér számára.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek