| 2023. december. 19. | 3 perc olvasás

Energetikai korszerűsítés a Soproni Egyetemen

Jelentős energetikai fejlesztések valósultak meg a Soproni Egyetemen. A projekt keretében három hőközpontot alakítottak ki a szakemberek, melyek 22 épület fűtését látják el, csökkentve ezzel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az intézmény biomassza fűtőműveinek ünnepélyes átadásán dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, dr. Farkas Ciprián polgármester és Nagy Balázs, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára mondott ünnepi beszédet.

A projektzáró rendezvényen dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte:

"A magyar kormány az elmúlt években számos olyan fejlesztést hajtott végre, amelyek növelik Magyarország energia-szuverenitását. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia: Magyarország gazdasági ereje és versenyképessége nagymértékben azon múlik, hogy a megtermelt zöldenergiát a lakásokban és az ipari parkokban el is tudják tárolni. "

fotó: Griechisch Tamás
A Soproni Egyetem mindennapi működése során óriási hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására, működését zöld törekvései folyamatosan áthatják. Mindezeket alátámasztja, hogy ismételten arany pozícióba kvalifikálta magát az UI GreenMetric ranglistán, és a nemzetközi Zöld Talár Díjat is elnyerte. A fejlesztéssel a Soproni Egyetem az első olyan hazai felsőoktatási intézmény, amely klímapozitívan működik

- hangsúlyozta dr. Koncz Zsófia. 

fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője is részt vett. A városvezető beszédében kiemelte: A települések károsanyag-kibocsátása leginkább az intézmények és épületek energetikai fejlesztésével csökkenthető. 

fotó: Griechisch Tamás
Az önkormányzat az elmúlt években számos bölcsőde, óvoda és iskola épületében végzett energetikai korszerűsítéseket. A közelmúltban átadott Lenkey utcai rendelőintézetben korszerű gázkazánok, napelemes rendszer és egy új villamoshálózat is hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez. A magyar kormány támogatásával a Soproni Egyetemen új hőtermelőrendszerekkel gazdagodott. Ez a fejlesztés megegyezik az önkormányzat zöld stratégiai törekvéseivel

– mondta el köszöntőjében dr. Farkas Ciprián polgármester.   

fotó: Griechisch Tamás

 

A fejlesztésnek köszönhetően a Soproni Egyetem három biomassza-fűtőművel gazdagodott. A klímaváltozás elleni küzdelem és a természet megóvása kiemelt feladatunk. A projektnek köszönhetően az intézmény jelentős részének a fűtését és melegvízellátását is faaprítékkal látjuk el a jövőben

– mondta el a SopronMédia kérdésére prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen Nagy Balázs, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára ismertette a magyar kormány Környezet és Energiahatékonyság Operatív Programja keretében megvalósuló fejlesztéseket.  

fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztésnek köszönhetően új betonszerkezetű épületet létesült a Soproni Egyetem Központi Kampuszán, amelyben 2 MW-os biomassza kazán és az ehhez kapcsolódó aprítéktároló kezdte meg működését.  A kazán és az tüzelőanyagtér olyan automata rendszerrel van ellátva, mely garantálja a maximális biztonságot és az automata üzemelést. Az alapanyag utánpótlása is biztosított hosszú távon a TAEG Zrt.-vel kötött megállapodás alapján.

fotó: Griechisch Tamás

A biomassza kazánt és a központi egység hőközpontját előre szigetelt, talajba fektetett távhővezetékkel kötötték össze, amelyhez kapcsolódva a rendszer folyamatos üzemét 12 db 1000 literes puffer tároló biztosítja. A campus valamennyi épületének fűtése mostantól előre beprogramozott terv alapján történik, lehetőséget biztosítva a távoli, interneten keresztül történő vezérlésre is. A Soproni Egyetem a fenntarthatóság elveit tevékenysége minden területén szem előtt tartó működése új mérföldkőhöz érkezett: az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását évente 1 675,85 tonna CO2-egyenértékkel csökkenti, amellyel első hazai egyetemként a klímapozitív szervezeti működést éri el.

fotó: Griechisch Tamás

További biomassza alapú hőközpont létesült a Benedek Elek Pedagógiai Kar és az Aranykapu Tagóvoda területén. A már működő Baross úti kollégiumok hőközpontjaiban is új fejezet kezdődött: a meglévő távhőellátást továbbfejlesztve megtörtént a biomasszával üzemelő kazántelepek telepítése. A két kollégiumrész hőközpontjában automatizált módon került integrálásra a biomassza alapú hőtermelés. A cél ezeken a helyszíneken is a fosszilis alapú hőenergia teljes kiváltása a fenntarthatóság jegyében.

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek