| 2018. október. 5. | 2 perc olvasás

Energetikai korszerűsítés az iskolában

Jelentős, mintegy 350 millió forintos fejlesztés kezdődött meg a Lackner Kristóf Általános Iskolában. Az épületfejlesztés célja a hatékonyabb energiahasználat és a racionálisabb energiagazdálkodás elősegítése.

Az iskola 1977-ben nyitotta meg kapuit, az akkoriban épült Jereván lakótelep igényeinek kiszolgálásra, majd 1982-ben vette fel Lackner Kristóf, egykori polgármester nevét. Az intézményt ugyan az évtizedek során karbantartották, azonban jelentős felújítására eddig nem került sor. Az épület műszaki állapota mára leromlott, így szükségessé vált a 457 diáknak helyet adó intézmény felújítása. 

A pénteki sajtótájékoztatón Dr. Fodor Tamás polgármester a beruházásra kitérve elmondta, hogy a 350 millió forintos projekt részeként cserélik az épület nyílászáróit, hőszigeteléssel látják el a homlokzatot és tetőt. Ez utóbbin vízszigetelést is végeznek, majd egy 72 darabos napelem-rendszert is telepítenek. Korszerűsítésre kerül a fűtési rendszer is, amelynek részeként új radiátorokat szerelnek fel és hőszabályozó szelepekkel is ellátják azokat. Az akadálymentesítés részeként rámpát építenek a bejárathoz és kialakításra kerül egy akadálymentesített mellékhelyiség is. Az energetikai megújítási munkálatok 2019 áprilisáig tartanak, amelyhez előre is köszöni a diákok és a szülők türelmét. 

Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere kiemelte, hogy Magyarország Kormánya és Sopron Önkormányzata is elkötelezett a jövő tekintetében, így ennek jegyében erősen támogatják a családokat, az ifjúságot valamint a  gyermekeket ellátó és oktatásában résztvevő intézményeket fejlesztés és korszerűsítés tekintetében is. Ennek egyik új mérföldköve a 41 éves Lackner Kristóf Általános Iskola energetikai korszerűsítése is, amely által egy korszerű intézménnyé válik a tanintézmény. 

Forrás Béla, a Lackner Kristóf Általános Iskola igazgatója köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, hogy ilyen jelentős beruházást hajtanak végre az intézményben, amely valóban egy új korszakot is jelent az üzemeltetés tekintetében. Az iskola a felújítási munkálatok alatt zavartalanul üzemel, amelynek érdekében folyamatosan egyeztetnek a kivitelezővel, így a gyakorlatban szinte zökkenőmentes a tanítás. 

Tóth Éva, a Jereván Lakótelepi Részönkormányzat elnöke emlékeztetett  arra, hogy közel másfél éve ünnepélyes keretek között jelentették be,  hogy a Modern Városok Program mintájára meghirdetett Jereván Programot, amely azóta is folyamatosan zajlik és egy sikeres projekté vált. Ennek köszönhetően többek közt megújultak a lakótelep útjai, több mint 300  parkoló épült, megújultak bölcsődék, óvodák, és a Jereván központjának  számító Szolgáltatóház is megújult, sportfejlesztésekre került sor. Örömét fejezte ki, hogy a Jereván Programhoz kapcsolódva a Lackner Kristóf Általános Iskola - elsőként a város általános iskolái között -  jelentős fejlesztésen megy keresztül és ez a gyermekeket érinti. A siker közös és az összefogás eredménye  - mondta Tóth Éva: a Jerevánon élők, a képviselők, a városvezetés és a kormányzat közötti együttgondolkodás  eredménye, ami  példaértékű.

Legnépszerűbb cikkek