| 2021. október. 29. | 2 perc olvasás

Energiatudatos önkormányzat elismerésben részesült Kópháza

Öt megyei település is átvehette a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági kiválósági pályázatának elismerését szerdán a Parlamentben.

Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár városokat, valamint Kópháza és Sokorópátka településeit „Energiatudatos önkormányzat” elismerésben részesítette a a Virtuális Erőmű Program (VEP).

A Parlament üléstermében tartott ünnepélyes átadón Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke felidézte: a Virtuális Erőmű Program 10 éve indult, olyan időszakban, amikor a globális túlfogyasztás napja augusztus végére esett; idén június 8. volt. Kiemelte, hogy a program mérföldkőhöz érkezett, eljutottak oda, hogy a VEP, Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőműve lett mintegy 800 Megawatt teljesítményével. „Tudomásul kell venni, hogy a környezet korlátos, nem lehet a végtelenségig kifosztani. A VEP célja az energia túlfogyasztása elleni küzdelem. Az intézményrendszerben is olyan szabályokat kell rögzíteni, ami a megelőzést és a megtakarítást szolgálja a fenntartható környezet érdekében”- emelte ki.

Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VEP tulajdonosa arról beszélt, hogy a tíz év alatt lett a VEP az ország 2. legnagyobb villamos erőműve lett. Az induláskor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már korábban sikerült elérni."Létrejött az a szemlélet, hogy a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el, és meg sem termelünk. A VEP-ben elért szén-dioxid-kiváltás az ország éves szén-dioxid-kibocsátásának közel 10 százaléka”- ismertette.

„Büszke vagyok a nyertes településekre, hiszen az elmúlt 15 évben rengeteg olyan lépést tettek, amely az energia hatékonyabb felhasználására irányul. A pályázatuk bírálatában a megyei önkormányzat is részt vett”- mondta az ünnepség kapcsán Németh Zoltán. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette, a nyertes 3 város és két község összesen 270 kW névleges erőművi teljesítményt váltott ki a VEP számára.

Ezeket a megtakarításokat a legtöbb esetben az önkormányzati épületeken megvalósított energetikai beruházásoknak, a fűtéskorszerűsítésnek, a napelemes rendszereknek köszönhetően érték el. Erre a célra egyébként mintegy 4 milliárd forintot fordítottunk a megyei területfejlesztési keretből.

Mind az öt kiemelt település önkormányzata szerveznek fenntarthatóságot célzó akciókat, mint például szemétgyűjtés vagy a Föld órája program, a lakosság, iskolák, diákok és a helyi civil szervezetek bevonásával.

„Fontos tudnunk, hogy ezzel a kiváló energiatakarékossági teljesítménnyel megyénk az országos 800 Megawattos teljesítményhez járul hozzá, mely egyébként a Mátrai Erőmű teljes termelését meghaladó mértékű megtakarítást jelent.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott. A meghirdetett pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet "építsen fel" igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

A Virtuális Erőmű vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkokból épül fel. Teljesítményüket az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérik le. A VEP-et az Európai Bizottság is díjazta, és mára Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöld energetikai programjává nőtte ki magát.

Fotók: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 

Legnépszerűbb cikkek