| 2023. június. 16. | 1 perc olvasás

Energiatudatosságot fejlesztő programokat valósít meg a Soproni Gyógyközpont

A Virtuális Erőmű Program keretében „Energiatudatos Kórház” címet nyert a Soproni Gyógyközpont. Az intézmény az energiafelhasználás optimalizálása érdekében több szemléletformáló programot valósít meg. Június 8-án a kórház munkatársainak energiatudatosságról szóló előadást szerveztek.

A Virtuális Erőmű Program az ország legnagyobb környezetvédelmi prevenciós programja. Célja, hogy az energiahatékonyságot és a megújuló energia alapú jó gyakorlatokat összegyűjtse, és támogassa azok elterjedését a vállalati, intézményi, önkormányzati és lakossági szektorban.
Az Országos Kórházi Főigazgatóság stratégiai partnerként csatlakozott a programhoz, melynek eredményeként a kórházak közel fele (45 intézmény) lépett be a Virtuális Erőmű Programba.
A Soproni Gyógyközpont az „Energiatudatos Kórház” cím birtokában szintén elkötelezett a környezetvédelem, a hatékony energiafelhasználás és az energiatudatosság mellett. Az kórház a VEP program keretében a Föld napján kerékpáros közösségi aktivitást szervezett, június 8-án pedig a hatékony energiafelhasználásról szóló tájékoztató programra várta munkatársait.

A Soproni Gyógyközpont oktatókórházként szoros kapcsolatot ápol a Soproni Egyetemmel. A prezentáció megtartásában a felsőoktatási intézmény Környezet- és Természetvédelmi Intézete nyújtott segítséget.

Dr. Vágvölgyi Andrea PhD, az Erdőmérnöki Kar adjunktusa előadásában rámutatott az ember ökológiai lábnyomának fokozatos növekedésére, az erőforrások kimerülésének veszélyére. A tudatos és takarékos energiafelhasználás csak akkor valósulhat meg, ha a fogyasztói társadalomban rögzült rossz szokásokat megváltoztatjuk – tette hozzá, majd részletesen bemutatta azokat a lehetőségeket, amelyekkel az egyes energiaforrások felhasználása kórházi környezetben is optimalizálható. A prezentáció végén a jelenlévők a hulladékgazdálkodás fejlesztési lehetőségeivel is megismerkedhettek.


A kórház pályázati forrásokból az elmúlt időszakban számos energetikai fejlesztést valósított meg, ide sorolhatjuk egyes épületek nyílászáróinak cseréjét és szigetelését, vagy a napelemrendszer kiépítését. A VEP program keretében megvalósuló szemléletformáló programok azt a célt szolgálják, hogy a munkatársaink egyéni szinten, a hétköznapokban is tudatos energiafelhasználókká váljanak – fűzte hozzá dr. Molnár Sándor PhD főigazgató, megköszönve az előadásban hallott hasznos tanácsokat és az újabb területen megvalósult egyetemi együttműködést.

Legnépszerűbb cikkek