| 2020. június. 10. | 1 perc olvasás

Enyhébbek lesznek a korlátozások hétfőtől Ausztriában

Június 15-étől enyhülnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások a vendéglátóhelyeken és a szállodákban – jelentette be Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter szerdán, azt követően, hogy Sebastian Kurz kancellár részvételével kerekasztal-beszélgetést folytatott az ágazatok képviselőivel Bécsben.

A politikus közölte, hogy június 15-étől a vendéglátóhelyek a jelenlegi 23 óra helyett éjjel egyig tarthatnak majd nyitva. A vendégek számára nem lesz kötelező a szájmaszk viselése az éttermekben és a szállodákban, és az egy asztalnál tartózkodó vendégek számát is a vendéglátóhelyek határozhatják meg. Köstinger ajánlottnak nevezte, hogy a vendéglátóhelyek jegyezzék fel a vendégek nevét, így egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén könnyebben megakadályozhatják a vírus továbbterjedését.

Köstinger lényegesnek nevezte, hogy biztosítsák a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek működésének folytonosságát. Emlékeztetett arra, hogy a szálláshelyek május végi újranyitása óta 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, így ők jelenleg 492 616-an vannak. Kiemelte, hogy a munkanélküliek száma a vendéglátás és a szállodaipar területén csökkent a legnagyobb mértékben; az ágazatban az utóbbi egy hétben hatezren találtak munkát. Május vége óta 200 ezerrel csökkent a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma, ők ismét teljes munkaidőben dolgoznak – mondta.

Az osztrák kormány még májusban 500 millió eurós segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására. Gernot Blümel pénzügyminiszter akkor arról számolt be, hogy a vendéglátó- és a szálláshelyek jelentős adókedvezményeket kapnak, egyebek mellett júliustól a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentik a nem alkoholtartalmú italok áfáját. Ezzel az intézkedéssel akár 200 millió euró kiadástól tehermentesíthetik az ágazatot.

Ausztriában a kormány támogatásával a vendéglátó- és a szállodaipar valamennyi dolgozója számára lehetővé teszik a koronavírus-teszt elvégzését. Ennek során derült ki szerdán, hogy a Tirol tartományban található Kitzbühel egyik szállodai alkalmazottja megfertőződött. A nőnek nem voltak tünetei, kollegáival és a vendégekkel nem került szorosabb kapcsolatba. A hatóság ennek ellenére elrendelte a többi 12 dolgozó és a 15 vendég koronavírus-tesztjének elvégzését.

Borítókép: az Albertina Modern múzeum Bécsben 2020. május 27-én. Ezen a napon nyílt meg újra a koronavírus-járvány miatti zárva tartás után az Albertina és az Albertina Modern múzeum az osztrák fővárosban (Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser)

Legnépszerűbb cikkek