| 2021. február. 1. | 1 perc olvasás

Enyhítéseket és szigorításokat egyaránt bevezetnek Ausztriában

A megfelelő óvintézkedések mellett enyhítenek az eddigi korlátozásokon Ausztriában. Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn bejelentette, hogy február 8-tól a kereskedelemi egységek, a múzeumok és az állatkertek is megnyithatnak. Az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszk használata, a vásárlóterekben pedig 20 négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat. A tartományokkal elért kompromisszum értelmében a napi ingázóknak heti rendszerességgel kell teszteltetniük magukat.

Sebastian Kurz , osztrák kancellár hétfőn ismertette a legújabb intézkedéseket:

  • Február 8-tól a kereskedelem, a múzeumok és az állatkertek kinyithatnak. Az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszk használata, a vásárlóterekben pedig 20 négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat. Kinyithatnak a testi kontaktus mellett dolgozó szolgáltatók, fodrászok, masszőrök is. A vendégeknek rendelkezniük kell egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszttel.
  • Február 8-tól két háztartásban legfeljebb 4 felnőtt és gyermekeik találkozhatnak napközben, de továbbra is érvényes marad a 20-06 közti kijárási korlátozás.
  • A szemeszterszünet után ismét rendes tanítás lesz a népiskolákban.
  • A középiskolákban hibrid oktatás lesz érvényben. Hétfő-kedden az osztály egyik fele, szerda-csütörtökön a másik fele tanul majd az iskolában - a többiek online, otthonról vesznek részt az órákon. Pénteken az egész osztálynak digitálisan tartják meg a foglalkozásokat. A részleteket az oktatási miniszter kedden mutatja be.
  • Minden diákot az első tanítási napon tesztelnek, mely 48 óráig lesz érvényes.
  • A szabálysértésekkel kapcsolatban a büntetési tételek is szigorodnak. A részleteket kedden jelentik be.

Február 15-én ismét értékeljük a helyzetet, és kiderül, hogy a még zárva maradó szegmensekben mikor kerülhet sor a lazításra – hangsúlyozta az osztrák kancellár. Sebastian Kurz a szabályok betartását kérte a lakosságtól. Ha a számok ismét romlanak, akkor ismét szigorítanak az intézkedéseken. 

Rudolf Anschober, egészségügyi miniszter kiemelte:

A beutazás szabályait szigorítani kell elsősorban ott, ahol a mutációk terjednek. A tartományokkal elért kompromisszum értelmében a napi ingázóknak heti rendszerességgel kell teszteltetniük magukat.  Húsvétig kétmillió adag vakcina érkezik Ausztriába. Az egészségügyi miniszter hozzátette: Az említett időpontig a legveszélyeztetettebb csoportok átoltása is megvalósulhat.

A hétfő reggeli hivatalos adatok szerint vasárnap 1124 új koronavírus-fertőzést azonosítottak Ausztriában, és 57-en haltak meg egy nap alatt a fertőzés következtében. Az aktív fertőzöttek száma 13997 fő.

Legnépszerűbb cikkek