Enyhítik a járványügyi korlátozásokat Ausztriában

  2020. december 2. - www.sopronmedia.hu

Sebastian Kurz osztrák kancellár élő adásban tett bejelentést a járványügyi korlátozások enyhítéséről.

A kancellár élő bejelentésben beszélt arról, hogy az elmúlt 24 órában 3972 új fertőzöttet azonosítottak, ez a szám jelentősen csökkent a november 14-ei korlátozások bevezetése előtti számokhoz képest, amikor 9500 fő környékén volt a frissen azonosított fertőzöttek száma. A kancellár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy aki csak teheti, vegyen részt a tömeges tesztelésben.

Sebastian Kurz az alábbi intézkedésekről beszélt:

  • December 7-től a népiskolák és a középiskolák alsó tagozatai visszaállnak a normál oktatási rendre. A kancellár kiemelte, a gimnáziumok és szakiskolák felső tagozatai az érettségiző évfolyamok kivételével maradnak digitális oktatási rendben.
  • A kereskedelmi egységek, múzeumok, galériák, könyvtárak, szépségápolási üzletek újranyithatnak, de 10 négyzetméterenként egy vendéget/vásárlót fogadhatnak.
  • Este 8 és reggel 6 óra között továbbra is marad a kijárási korlátozás.
  • December 23-tól, ha a járványügyi adatok pozitívan alakulnak, 10 főig engedélyezik az összejöveteleket
  • December 24-től ismét lehetőség lesz szabadtéren, egyéni sporttevékenységet végezni. Síelni is lehet, azonban a sífelvonók korlátozásokkal fognak működni
  • A szálláshelyek és éttermek várhatóan január 7-én nyithatnak, addig marad az elvitel/kiszállítás.


Karl Nehammer belügyminiszter az ünnepek alatti külföldre látogatásokról beszélt.
Aki karácsonyt, szilvesztert, ortodox újévet külföldön szeretné tölteni, annak Ausztriába visszatérve 10 napra karanténba kell majd vonulnia, és csak 5 nap után kérhet tesztet a korábbi felszabadításra. Ezt az intézkedést az indokolja meg, hogy a korábbi fertőzések 30%-a külföldről behurcolt volt.

A határellenőrzés új szabályai egyelőre nem ismertek.
 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...