| 2017. október. 19. | 1 perc olvasás

Érdekességek a brennbergi szénbánya történetéből

Brennbergbánya történetét, a bányászat fejlődését és végnapjait mutatta be csütörtökön Hofer Rezső okleveles bányamérnök egy gazdagon illusztrált vetítettképes előadás keretében a település kultúrházában.

Az igazán különleges rendezvényt nagy várakozás előzte meg a településrészen, amit az is igazol, hogy a vetítettképes előadás teltház előtt zajlott és több generáció is képviseltette magát.

Az előadás kezdetén Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki egy olyan meglepetéssel is szolgált, ami minden bizonnyal nem csak a helyi kötődésű emberek számára remek hír, hanem azoknak is, akik a bányászat és a régió iránt érdeklődnek. 

Táp Lászlóné bemutatta az egykori brennbergi bányász emlékkönyv most elkészült másolatát, amely kiadvány ezentúl bárki számára elérhető lesz a településrészen. Ennek az emlékkönyvnek az eredeti példányát a Soproni Levéltárban őrzik, azonban most ennek a remek ötletnek köszönhetően, a hiteles másolat ezentúl mindenki számára elérhetővé vált.

A köszöntőt követően Hofer Rezső okleveles bányamérnök - aki maga is több generációs bányászcsaládban született Brennbergben - egy tartalmas és igazán gazdagon illusztrált előadást tartott a közönségnek, aki a geológiai adatoktól kezdve egészen a fejtésig kitért minden olyan részletre, amely a helyi szénbányászat érdekességeit mutatta be. 

Az előadás nagy sikert aratott, ami baráti beszélgetésekkel és az egykori bányászemlékek felidézésével zárult.   

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek