| 2022. április. 22. | 1 perc olvasás

Érdemes odafigyelni a készpénzfizetési korlátra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai folyamatosan vizsgálják az Online Számla rendszerbe érkező számlaadatokat. A kockázatelemzés célja az előforduló hibák, ellentmondások csökkentése, az adózók jogkövető magatartásra ösztönzése és ezáltal a gazdaság fehérítése. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezetteknek érdemes odafigyelni a készpénzfizetési korlát betartására.

A NAV Győr-Moson-Sopron megyei kockázatelemzői folyamatosan figyelik azokat az adózókat, akik másfél millió forintot meghaladó készpénzes számlát bocsátottak ki, illetve fogadtak be. A törvény szerint ugyanis egy naptári hónapban, ugyanazon szerződés alapján legfeljebb másfél millió forintig fizethetnek készpénzben egymás között a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók. Egy hónapon belül összesítve kell megfelelni az összeghatárnak.

Ha az azonos szerződés alapján kifizetett készpénzes számlák értéke egy hónapban meghaladta a másfél millió forintot, akkor az összeghatárt meghaladó részre a törvény alapján húsz százalék mulasztási bírságot kell fizetnie mind a készpénzben fizető félnek, mind a szabálytalan fizetést elfogadónak.

Ezeknek a törvényi feltételeknek a belföldi jogi személyeknek (ilyenek például a gazdasági társaságok is), a pénzügyi képviselővel rendelkező külföldi vállalkozásoknak, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak kell megfelelniük.

2021-ben Győr-Moson-Sopron megyében 72 adózónál szűrtek ki másfél millió forintot meghaladó készpénzes fizetést a kockázatelemzők. Az érintett vállalkozások kétharmadánál csak adminisztrációs hiba okozta az ellenmondásokat, őket az ellenőrök felszólították az online számlaadat-szolgáltatás javítására. Az érintettek harmadának kellett mulasztási bírságot fizetnie, melynek összege együttesen megközelíti a négymillió forintot.

A készpénzfizetési korlát betartását a jövőben is folyamatosan vizsgálják a NAV munkatársai.

Legnépszerűbb cikkek