| 2022. február. 10. | 2 perc olvasás

Erdészeti konferencia a Soproni Egyetemen

Erdészeti Tudományos Konferenciát szervezett a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tudományos Intézete. Az esemény középpontjában az erdők fenntartható kezelése és a klímaváltozás hatásaira adható tudományos válaszok, kutatási eredmények álltak.

A klímaváltozás az elmúlt évtizedekben annyira rányomja a bélyegét az erdőgazdálkodásra, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodásra, hogy ez a kérdéskör megkerülhetetlenné vált a szakmában. A Soproni Egyetem konferenciája hosszú távon alkalmazható és tudományosan megalapozott válaszokat keres ezekre a kihívásokra. 
Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: a konferencián olyan téma is napirendre kerül, hogy mit vár a szakmapolitika és a gyakorlat a kutatástól, de központi téma volt a „Zöld Egyetem” koncepciója is, amelynek megvalósításáról a Soproni Egyetem példáján keresztül kaphattak képet a résztvevők. "A mai alkalom lehetőséget ad arra, hogy a szakoktatás, a felsőoktatás és a szakma apraja-nagyja együtt gondolkozzon ma Sopronban. A Soproni Egyetemnek az a célja a jövőben, hogy a teljes magyar erdésztársadalom büszke lehessen az egyetemére" - tette hozzá a rektor.


fotó: Máthé Alexandra

A tudományos konferenciát a modellváltó Soproni Egyetem és az Erdészeti Tudományos Intézet közösen valósította meg. A több mint 100 előadást közel ezer érdeklődő követhette személyesen, valamint online formában is. 
A megnyitón a rendezvény védnökeként részt vett Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár, aki kiemelte: a magyar kormány az elmúlt években fontos lépéseket tett a klímasemlegesség elérése érdekében. „Nagyon nagy jelentősége van a mai napnak, hiszen egy selmecbányai hagyomány folytatására kerül sor hosszú idő után. Közel ezer kolléga vesz részt a konferencián, amely rendkívül örvendetes. A fő téma a klímaváltozás hatása az erdőgazdálkodásra, illetve az ezekre adható erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási és természetvédelmi válaszok keresése. Az egyetemi modellváltás után az első jelentős konferencia, amelyen be tudjuk bizonyítani, hogy az oktatásnak, a kutatásnak és a gyakorlatnak milyen fontos szerepe van a jövőben" - tette hozzá. Az államtitkár továbbá kiemelte: a magyar kormány tudatosítani szeretné, hogy fontosnak tartja a klímasemlegességet és ennek szolgálatába szeretné állítani a magyar erdőket. Ilyen például az erdőtelepítési program, országfásítási és településfásítási program is.


fotó: Máthé Alexandra

Dr. Somogyi Zoltán, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos tanácsadója leszögezte: a 2050-re kitűzött karbonsemlegességi célok eléréséhez szükség van a meglévő erdők elnyelési kapacitásának megőrzésére és az erdőterületek jelentős növelésére, egyúttal nagy hangsúlyt fektetve az erdők klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának aktív segítésére is.

A konferenciát - immár hagyományosan - az első erdészeti tanóra évfordulóján rendezték, amelyet 1809-ben Selmecbányán tartottak. A Soproni Egyetem a konferenciát követően lektorált kiadványt jelentet meg, amelyben az előadók részletesen kifejthetik az általuk ismertetett témákat.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek