| 2021. március. 9. | 1 perc olvasás

Erdészeti tudásközpontot terveznek

A Soproni Egyetem és a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum kezdeményezésére erdészeti tudásközpont kialakítását tervezik. Az ágazati oktatási intézmények és a gazdálkodó szervezetek bevonásával elindított kezdeményezés célja a minél inkább gyakorlatorientált képzés megvalósítása a hazai erdők kezelésében érintett szakterületeken.

Az átalakulóban lévő hazai szakképzés új lehetőségeket ad arra, hogy a középfokú és felsőfokú oktatás szervesebb és átfogóbb rendszert alkosson. Ezt a lehetőséget felismerve kezdeményezte a Soproni Egyetem és a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum az Erdészeti Tudásközpont megalakítását. Az együttműködés célja, hogy a gazdasági szereplők bevonásával a korábbinál minden szinten sokkal gyakorlatorientáltabb ismereteket adjon a diákoknak, és egyben lehetőséget teremtsen a különböző szakterületeken zajló továbbképzésre. Ennek érdekében a tudásközpont az oktatási intézmények és a gazdálkodók közötti kapcsolat összehangolását, támogatását, egységes rendszerben történő működtetését hivatott szolgálni.

A Soproni Egyetemen a témában tartott egyeztetésen a résztvevő szervezetek – köztük az erdészeti közép- és felsőfokú oktatást végző intézmények képviselői és az Agrárminisztérium érintett szakfőosztályai – megállapodtak abban, hogy az Erdészeti Tudásközpont soproni székhellyel alakul meg, amelyhez a tervek szerint három térségi képzési bázis is csatlakozik: Észak-Magyarországon Mátrafüred, az Alföldön Szeged-Ásotthalom, Dél-Magyarországon pedig Somogyzsitfa-Szőcsénypuszta. A legfontosabb szervezetalapítási és szakmai feladatok elvégzésére munkacsoportok alakultak, amivel a tudásközpont megalapításával kapcsolatos munka megkezdődött.

Legnépszerűbb cikkek