| 2022. június. 21. | 2 perc olvasás

Eredményes projekt a határ mentén

A természetvédelmi őrszolgálati tevékenység kiterjesztése is célja volt a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Nationalpark Neusiedler See–Seewinkel közös programjának. A projekt részeként megújult illmitzi Információs Központ képezi az összehangolt környezeti nevelési tevékenységek alapját és központját. Ezen kívül egy háromnyelvű kiállítás könnyíti meg az infrastruktúra közös használatát.

A Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel / Fertő-Hanság Nemzeti Park, mint határon átnyúló védett terület, több mint negyedszázados kollegiális együttműködést generált a két nemzeti parki felet kezelő magyar és osztrák igazgatóságok munkatársai között a közös nemzeti park 1994-es megalapításától kezdődően. Így a napi szintű közös természetvédelmi tevékenység során a védett területek fenntartása, kezelése és bemutatása együttesen meghatározott és kialakított elvek szerint történik mindkét országban.

Számos közös védelmi program és projekt eredményes megvalósítása fémjelzi Európa egyik legsikeresebb határon átnyúló nemzeti parkjának tevékenységét. E sikerek rendre visszaköszönnek úgy a védett területek és az itt élő védendő fajok folyamatosan javuló státuszában, mint a közös kutatási és monitoring tevékenységekben, valamint az ökoturizmus és környezeti nevelés területén.

 Az együttműködésünk egyik legfontosabb része a környezet védelme iránt érzékeny emberek nevelése. Olyan eredményeket sikerült felmutatunk, melyek a természet értékeinek megóvásában segítik a térség lakóit és a hozzánk látogatókat. A Fertő-Hanság-Nemzeti Parkkal újabb 10 évvel megújítottuk az együttműködési megállapodásunkat, melyben az eddig elvégzett munka továbbfejlesztését fejezzük ki  mondta el Johannes Ehrenfeldner, a Nationalpark Neusiedler See–Seewinkel igazgatója. 

A projekt keretében Balf határában lett kialakítva az egyetlen olyan nemzeti parki környezeti nevelési bázis, ami a Fertő nyugati felén működik. A Csárda Természetvédelmi Központ a természetőrök munkáját segíti, valamint oktatóközpontként is funkcionál egy kiemelkedő szakmai színvonalon elkészített foglalkoztatóval.

– Nálunk a nagyon nagy beruházás, illetve az egész pályázatnak az alapja a Csárda megújítása. Az épületet felújítottuk és egy nagyon komoly oktatási központot, illetve az őrszolgálatnak egy irodáját hoztuk ott létre. Egy olyan objektum lett, ahol mindenre van lehetőség – kézmosásra, mellékhelység használatra, parkolóhelyek és világítás lett kialakítva, tehát egy 21. századi épületegyüttes fogja kiszolgálni a vendégeinket és az oktatásra érkezőket  tudtuk meg Kulcsárné Roth Matthae-tól, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatójától. 

A napi szintű közös természetvédelmi tevékenység során a védett területek fenntartása, kezelése és bemutatása együttesen meghatározott és kialakított elvek szerint történik mindkét országban. A projektzáró rendezvény végén a két nemzeti park megújított együttműködési megállapodásáról szóló okiratot Kulcsárné Roth Matthaea és Johannes Ehrenfeldner írta alá.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek